Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


salmonela ili mononukleoza?


Autor Poruka

mia

30.11.2001. 07:33

Imam sina od 14 godina, već četvrti dan ima povišenu temperaturu od 38 do 37,5. Ima učestale vodenaste proljeve i po nekoliko puta na dan povraća.Držim ga na dijeti, čaj, prežgana juha, bobi štapići. Prvo smo mislili da je nešto virusno, ali sam pročitala odgovor o salmoneli i simptomi su vrlo slični. Da li da odemo na pretrage u Zaraznu ili da još pričekamo kod kuće? Da li je moguće da se napravi analiza na salmonelu ili mononukleozu iz krvi ili se mora donijeti stolica? I ako je ta bolest da li se liječi antibioticima? Puno hvala unaprijed na odgovoru
prof. Mia

dr. Silvija Čuković-Čavka

02.12.2001. 20:13

Poštovana gospođo, žao mi je što nisam ranije vidjela Vaše pitanje. Ako je pitanje još aktuelno, obzirom da se kod Vašeg sina radi o tegobama koje se ne smiruju uz mjere koje ste poduzeli, svakako Vam preporučam da ga odvedete na pregled u Hitnu službu Klinike za infektivne bolesti. Opisali ste simptome akutnog infekcijskog gastroenterokolitisa, ali prema kliničkoj slici koja je uglavnom nespecifična ne može se reći o kojem je uzročniku riječ. Nakon pregleda Vašeg sina, liječnik u Klinici za infektivne bolesti koju Vam za rješavanje ovog problema toplo preporučam, odlučit će o opsegu potrebnih pretraga (mikrobiološka obrada stolice i laboratorijske pretrage krvi) i liječenju. U liječenju crijevnih infekcija u prvom redu nužna je dobra rehidracija (obilna nadoknada tekućine) i dijeta, a antibiotska terapija dolazi u obzir samo u određenim situacijama.
Obzirom da ste spomenuli infekcioznu mononukleozu (iako ne vidim razlog zašto ste je povezali sa simptomima Vašeg djeteta) kratko ću Vam reći nekoliko podataka o ovoj bolesti. Infekciozna mononukleoza akutna je infekcija limfatičnog sustava Epstein-Barrovim virusom (EBV). U većini slučajeva u dječjoj dobi prolazi asimptomatsk, dakle bez jasnih kliničkih simptoma, a u dobi starijeg djeteta i mlađe odrasle osobe češće je klinički manifestna. Ponekad bolest ima izražen prodromalni stadij koji traje nekoliko dana i očituje se povišenom temperaturom, slabošću i umorom. Među klasičnim simptomima najčešća je limfadenopatija što znači prisutnost povećanih limfnih čvorova, osobito podčeljusnih i na vratu, a zatim slijedi angina, povišena temperatura i rijetko osip po tijelu. Infekciozna mononukleoza u pravilu prolazi spontano za dva do tri tjedna, a samo u rijetkim slučajevima ima teži tok praćen komplikacijama. Dijagnoza se postavlja laboratorijskim pretragama krvi. Terapija je simptomatska, antibiotici nemaju utjecaj na tok infekciozne mononukleoze osim u slučajevima kada postoji i bakterijska superinfekcija u ždrijelu.
Nadam se brzom ozdravljenju Vašeg sina uz srdačan pozdrav.

mia

04.12.2001. 08:05

Zahvaljujem se štovanoj doktorici na odgovoru, bili smo jako zabrinuti, ali taj dan kad sam poslala pitanje stanje se konačno popravilo. Otići ćemo svejedno na sve pretrage u Zaraznu bolnicu dok se još malo oporavi, vjerojatno idući tjedan. Puno hvala još jednom prof. Mia