Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zelucani problemi


Autor Poruka

Aleksandra

09.01.2002. 12:42

Imam probleme sa zelucem koji traju vec preko 10 godina. Sada su mi 32 godine. Poceli su u prvoj trudnoci i nikad nisu prestali. Nakon jela osjecam tezinu u zelucu i ponekad je popracena zgaravicom koja se javlja u kratkom roku nakon obroka (pol sata) ili mi zeludac "stoji" i ne probavlja hranu kao da uopce ne luci kiselinu. Ponekad mi tako obrok od jutra do navece stoji i ne mogu ga probaviti. Nakon obroka satima ne mogu leci jer mi se hrana iz zeluca vraca u jednjak a ako imam zgaravicu onda cak u usta. Cesto mi mucnina i tezina izazovu povracanje. Prije 3 godine sam bila na gastroskopiji i doktor mi je rekao da mi je zeludac zdrav i da je to vjerojatno na nervnoj bazi. Nisam pod posebnim stresom. Pregledala sam jetru i zuc ulatrazvukom i to je sve u redu. Slabokrvna nisam. Ponekad se nakon jela osjecam tako iscrpljeno kad hrana dodje u zeludac kao da sam radila neki tezi fizicki posao. Ne gubim na tezini. Dali je moguce da mi je usporen rad jetre i zuci kao posljedica velike kolicine lijekova i da zbog toga imam problema. U djetinjstvu sam imala tuberkuloznu sjenu na plucima i pila sam Eutizon B6 (tako nekako se lijek zvao) preko godinu dan. Sto mi savjetujete?

Unaprijed hvala.

Doc.dr.sc. Ž.Babić

25.01.2002. 14:35

Radilo bi se o potpuno jasnim znakovima gastroezofagusne reflksne bolesti. Potrebno je ponoviti gastroskopiju, uzeti uzorne na Helicobacter pylori (HP). Potrebno je započeti perapiju npr. Controlocom 4Omg tbl lxl, Rupurut tbl navečer. Kontrola gastroenterologa s nalanom gastroskopije i HP. Doc.dr.sc. Ž.Babić