Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

29.08.2018. 10:25

Poštovana, ako su odnosi bili uz zaštitu, tj. ejakulat nije dospio u rodnicu, ne postoji mogućnost trudnoće.

zeki.123

10.09.2018. 10:45

Poštovani,
Prije nekoliko dana mi se pojavio svrbež na ulazu u rodnicu te bijeli grudasti iscjedak, bez nekakvog pretjeranog mirisa.
Kupila sam plymicol vaginalete i stavljala ih kroz tri večeri. Prekjučer (u subotu) sam stavila zadnju, svrbež se malo smanjio, a iscjedak gotovo ništa. Kupila bih sada Canesten, ali me zanima koliko vremena mora proći prije korištenja drugih vaginaleta?
P.S. Ginekologica je na godišnjem, pa neko vrijeme ne mogu do nje, stoga sam primorana "liječiti" se sama.
Lp, i unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

10.09.2018. 16:50

Poštovana, možete odmah nastaviti terapiju s Canestenom.

stasa28

22.09.2018. 21:50

Zanima me da li je normalno blago krvarenje rozikaste boje posle prve terapije Canesten vaginalnom kremom, i takodje na papiru priliko brisanja bila je ruzicasta krv sa belom masom(predpostavljam krema)

Ivo Balenović, dr. med.

23.09.2018. 13:25

Poštovana, Canesten krema nije razlog krvarenju. Krvarenje se može javiti neposredno prije menstruacije, može se nastaviti nakon menstruacije, može biti u sredini ciklusa (ovulacijsko). Ta krvarenja su uzrokovana hormonskom neravnotežom i zovemo ih disfunkcijska. Nisu opasna. Krvarenje može biti i kontaktno (nakon odnosa) zbog mehaničke ozljede sluznice,

Ichbin

15.10.2018. 01:20

Postovani. Dva papa testa za redom mi pokazuju cervicitis. Prvi put je bila mijesana flora, drugi put fungi. Nisam dobila termin kod ginekologa pa sam uzela canesten krem i pomoglo je. Sada nakon par mjeseci opet imam pojacan sekret, svrab i bol tokom odnosa pa sam ma svoju ruku uzela polyginax i propolis vagitorije. Smijem li ih koristiti uz kontrac. Yasmin? I sto znaci cervicitis, je li opasno? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

15.10.2018. 15:50

Poštovana, navedenu terapiju možete slobodno koristiti uz kontraceptive. Cervicitis znači upalu vrata maternice. To nije opasno, ali je potrebna redovita kontrola. Savjetujem da uradite cervikalne briseve.

J1234

18.10.2018. 17:20

Poštovani,

Imam 26 godina i prije nekoliko mjeseci sam prvi put spavala s dečkom. Zadnji PAPA test (8mj) pokazao je upalu i gljivice te CIN 1 te HPV visokog rizika.
Čitam dosta po forumima i internetu općenito tako da sam za HPV počela piti beta glukan i općenito unositi više vitamina u organizam.
Ali što se tiče gljivica i upala, one su još prisutne. Od 8mjeseca iskoristila sam 2xCanesten mast, 1 Diflucan tabletu nakon kojih su mi se simptomi malo povukli, ali su se opet pojavili. Od simptoma imam bol u donjem dijelu trbuha i leđa te bjeličasti iscjedak, svrbež nije prisutan. U zadnjih dva tjedna koristila sam vaginalete na prirodnoj bazi (5 kom) i dok sam ih koristila bilo je bolje, ali čim sam prestala, bol se opet pojavila. Uz to pijem i Lactogin te sam jučer u ljekarni kupila i vaginalete Lomexin (3 kom).
Postoji li mogućnost da je bol prisutna iz drugih razloga? Također, znam osjetiti i bol po cijelom tijelu (noge, ruke, ramena) pa me zanima može li to biti povezano?
Koje su mi još opcije?
Zbilja sam zabrinuta te Vas molim za savjet.

Ivo Balenović, dr. med.

19.10.2018. 10:05

Poštovana, promjene u smislu CIN-ova i HPV ne izazivaju bol. Kod Vas je u pitanju najblaži stupanj promjene i za očekivati je da će se stanje normalizirati. Dobro je da uzimate beta glukan jer on pomaže u podizanju imuniteta koji je važan u savladavanju infekcije HPV-om. Potrebna je redovita kontrola papa testa do izlječenja. Gljivična infekcija je također učestala kod oslabljenog imuniteta. Simptomi gljivične upale su pojačan iscjedak, crvenilo i svrbež. Bol koju opisujete moguća je posljedica upale mokraćnih puteva stoga preporučam da uradite analizu urina. Bol u rukama i nogama može biti od kralježnice, npr. uslijed nepravilnog držanja, dugotrajnog sjedenja... Za početak uradite urinokulturu i krvnu sliku.

J1234

19.10.2018. 12:45

Poštovani,
zahvaljujem na odgovoru i molim za samo još nekoliko informacija.
Urinokulturu sam napravila početkom 9. mjeseca zbog istih simptoma i bila je uredna. Muči me to što cijelo vrijeme osjećam tupu bol u donjem dijelu trbuha, iznad stidne kosti, a zadnjih dana i u leđima i to nakon korištenja protuupalnih sredstava. Koliko dugo smijem koristiti proizvode protiv gljivične infekcije?
Je li potrebno napraviti cervikalne briseve?
Partner nema nikakvih simptoma.

Ivo Balenović, dr. med.

20.10.2018. 00:10

Poštovana, dobro je uraditi cervikalne briseve. Antimikotici se koriste prema uputama. Za svaki proizvod je točno određeno trajanje terapije.

sb34

22.10.2018. 20:30

Poštovani, molila bih Vaše mišljenje, pa ću pokušati ukratko objasniti sve što me brine:
Zadnji papa test - prije 6 mjeseci, potpuno uredan, kao i svaki prije njega. Prije 2,5 mjeseca sam stupila u odnose s novim partnerom (prije njega duže vrijeme nisam imala nikoga). Odnosi su bez zaštite, metoda prekinutog snošaja i u neplodnim danima. U zadnja 2 mjeseca (u razmaku od 4 tjedna) sam imala 3 upale grla (gnojne angine), za koje sam pila antibiotike: Silapen, Sumamed, pa ponovo Silapen. Prije odnosa s partnerom, vjerojatno sam radila greške brišući ruke i spolni organ vlažnim maramicama (jer smo bili vani, pa sam mislila bolje i to). Uz prve dvije terapije antibioticima, pila sam probiotike, a sada sam zaboravila na to. Rezultat svega je 1-2 nakon odnosa vodenast icjedak, a zatim bijeli kao normalan, a ga ima malo više (bez mirisa). Na vanjskom dijelu nekad bude malo crvenila, koje nakon primjene antimikotika bude bolje. Partner nema nikakvim poteškoća niti simptoma.
Pretpostavili smo da su gljivice u pitanju zbog antibiotika, a i da sam ja, brišući ruke i njegov spolni organ vlažnim maramicama, narušila vaginalnu floru.
Prema iznesenom, smatrate li Vi da su u pitanju gljivice? Ili prema tome možete zaključiti da bi moglo biti nešto drugo? Napominjem: papa test prije 6 mj, uredan. S partnerom sam 2,5 mj.
Hvala Vam unaprijed i molim Vaše mišljenje.

Valtan

23.10.2018. 11:40

Postovani,
Prije par dana dobila sam gusti bijeli iscjedak bez neugodnog mirisa popracen svrbezom i peckanjem, no jucer me je lagano pocelo boljeti u zdjelici najvise na podrucju lijevog jajnika. Danas osjetim samo probadanje u lijevom jajniku i nadutost. O cemu bi se to trebalo raditi, posto ginekologu idem tek za tjedan dana? Napominjem da sam uzimala prije par dana antibiotik.

Ivo Balenović, dr. med.

23.10.2018. 14:50

Poštovana sb34, prema onome što ste naveli radi se o gljivičnoj upali kao posljedici antibiotske terapije, što je uobičajena pojava. Antibiotici djeluju i na 'dobre' bakterije i tako narušavaju normalnu vaginalnu floru što pogoduje rastu gljivica. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika.

Ivo Balenović, dr. med.

23.10.2018. 14:50

Poštovana Valtan, radi se o gljivičnoj upali kao posljedici antibiotske terapije. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika (možete ih dobiti i bez recepta). Simptomi sa strane jajnika nisu posljedica gljivične upale. Moguće da se radi o ovulaciji (ukoliko je sredina ciklusa).

Valtan

23.10.2018. 22:25

Nije sredina ciklusa, uskoro trebam dobiti. Osjetim samo cijeli dan lijevi jajnik, kod probada. Pa me brine da nije upala jajnika

Ivo Balenović, dr. med.

24.10.2018. 10:50

Bez pregleda nije moguće postaviti dijagnozu upale jajnika, ali prilikom upale jajnika bolovi su konstantni i jaki, često praćeni povišenom temperaturom i lošim općim stanjem.

sb34

02.11.2018. 12:55

Poštovani, zahvaljujem na prethodnom odgovoru.
Molim Vas još informaciju: budući da želim otkloniti sumnju, zanima me nakon koliko mjeseci od početka odnosa s novim partnerom, bih trebala obaviti pregled (a da ne bude prerano) kako bi doktor sa sigurnošću mogao vidjeti moguću infekciju, ako postoji? Napominjem da mi imunitet bio oslabljen. Mislim na HPV.

Ivo Balenović, dr. med.

02.11.2018. 23:25

Poštovana, vrijeme od izloženosti virusu do nastanka promjene iznosi 3 mjeseca, no vrlo je promjenjivo i može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko godina, što najviše ovisi o imunološkom statusu. Većina HPV infekcija ne izaziva nikakve promjene, a u 90% slučajeva infekcija prolazi sama unutar dvije godine.Dijagnoza se može postaviti na temelju abnormalnog papa testa (ukoliko je virus izazvao promjene na stanicama) ili specifičnim testovima za dokazivanje virusa. Dakle, nakon otprilike tri mjeseca bi bilo poželjno uraditi papa test. Tek ukoliko su izražene promjene, preporučljivo je raditi tipizaciju na hpv.

lannisterica

05.11.2018. 10:10

Poštovani,

od prošlog ponedjeljka su mi se pojavili simptomi Candide, te sam u utorak dobila Rojazol kremu i vaginalete uz napomenu da koristim dok ne potrošim. Vaginalete sam potrošila (tj. večeras je posljednja iz paketa), no kreme mi je ostalo malo više od pola - imam za mazanje još mjesec dana sigurno. Svi simptomi su se povukli još prošli četvrtak, no nastavila sam koristiti vaginalete i kremu, ali me zanima do kada kremu moram nastaviti koristiti? Je li dovoljno namazati se još danas i eventualno sutra, ili bih trebala još koji dan?

Hvala Vam unaprijed na odgovoru i srdačan pozdrav!

Nazad
1 ... 50 51 52 53 54 55 ... 62
Naprijed