Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

05.11.2018. 23:45

Poštovana, budući da su se simptomi povukli, nema više potrebe za mazanjem.

sarad133

14.11.2018. 13:15

Poštovani.

Nisam znala u koju grupu foruma da pišem pa sam odlucila ovdje.
Prije tri dana, primijetila sam rozi iscjedak na gacicama. Bila sam kod svoj gin. 30.10. koja mi je dala dijagnozu da imam drugu upalu rodnice i vulve te mi prepisala vag Klotrimazol, u meduvremenu sam saznala da sam trudna, moja gin to nije vidjela jer me nije ni pregledala. Vratila sam se kod nje za nekih par dana gdje mi je bila potvrdena trudnoca i rekla je da slobodno koristim te vaginalete zbog upale da prode jer nije dobro za dijete. Trudna sam 6+5, kad sam vidjela rozi iscjedak odma samo otisla u bolnicu gdje su mi rekli da koristim duphaston 3x2 i floracin 1x1 i naravno bolovanje i odmaranje. Al naravno nisu mi objanili od cega to krvarenje, da li da se brinem ili ne? Idem na pregled sutra kod svoje gin opet al ja nemogu prestat misliti na to i cijelo vrijeme sam pod stresom. Da li je to normalno nakon koristenja vaginaleta da li to znaci da upala prolazi ili šta li je molim vas pomozite.
Pritom kad sam bila u bolnici UZV je bio dobar. Uterus ispruže. GV 14mm ŽV 2mm EO se jos nije vidio
Bojim se i jos zbog jedne stvari, moja gin kad je potvrdila trudnocu plod se vidio, a kad sam bila u bolnici plod nije bio vidljiv da li imam razloga za strah ili mozda je to samo do UZV-a.

Ivo Balenović, dr. med.

15.11.2018. 10:25

Poštovana, nema razloga za strah. U oko 40% ranih trudnoća dolazi do krvarenja (zbog hormonskih promjena) koje nije povezano sa spontanim pobačajem. Uzimajte terapiju kako su Vam odredili. Radi se o početnoj trudnoći i plod ne mora biti uvijek vidljiv (ovisi o aparatu). Savjetujem kontrolu za tjedan dana kada bi se morao vidjeti plod i otkucaji srca.

happyja7

25.11.2018. 01:55

Poštovana. Molim Vas za savjet. Zadnjih mj i pol dana se borim s nečime. Peckanje, malo svrbez i bijeli iscjedak. Znaci radila sam u ovih mj dana briseve i papu oboje su uredni, prvo sam koristila plymicol, nakon tog sam dobila oralno antibiotik (mislim sumamed) pa kad sam dobila nalaze uredne koristim acidosalus vaginalete i acidosalus jogurt forte. No nakon koristenja bude dobro 2,3 dana i opet se vraca problem. Sta da napravim ako su nalazi uredni a peckanje i iscjedak se vracaju za 2 dana?

Ivo Balenović, dr. med.

25.11.2018. 13:25

Poštovana, prema opisanim simptomima vjerojatno se radi o gljivičnoj upali, što je uobičajeno nakon antibiotske terapije. Antibiotici mogu poremetiti normalnu vaginalnu floru što pogoduje rastu gljivica. Savjetujem terapiju nekim od vaginalnih antimikotika (Canesten, Plimycol, Vagisan myko kombi, Rojazol...). Ukoliko smetnje budi i dalje prisutne može se pokušati i peroralnom terapijom (diflucan)

happyja7

26.11.2018. 23:40

Poštovani, mislim da me niste dobro shvatili...znaci dobila sam infekciju, posto je bila jaca (gin mi je mjerila onim stapicem s bojom) mi je dala antibiotik i difulcan vaginalete, te sam nakon toga radila briseve i papu koji su uredni, no nakon tog ja i dalje imam peckanje i iscjedak, pa sam uzimala acidosalus vaginalete i acidosalus probiotik..no nema pomaka. Kakav je vas savjet?

crvenaruza

26.11.2018. 23:45

Poštovani,
prije manje od godinu dana sam bila na ginekološkom pregledu na kojem mi je ustanovljeno da bolujem od candide. Imam 21 godinu te simptome poput svakodnevnog pečenja, sirastog iscjetka, bolnog spolnog odnosa i pečenja pri mokrenju osjećam već 4.5 godine. Ginekolog mi je prepisao vaginalete i oralnu terapiju koja mi nije ni ublažila, a kamoli izliječila simptome. Razmišljam koristiti Canesten kremu i vaginalete. Možete li mi reći nešto detaljnije o tome ili preporučiti neku drugu terapiju?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

crvenaruza

27.11.2018. 00:00

Uz to, na mom partner su vidljivi neki znakovi (samo estetski, nikakva bol nije prisutna) koji upućuju na to da sam ga zarazila. Može li on koristiti istu terapiju kao i ja?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2018. 14:20

Poštovana happyja7, prema navedenom vjerojatno je u pitanju gljivična upala koja se može vratiti i nakon provedene terapija. Ponekad i pretjerana higijena isušuje rodnicu i stvara se osjećaj peckanja. Tada može pomoći neutralna mast (npr. linola fett). Moguća je i lokalna iritacija ili alergijska reakcija (npr. na deterdžent, omekšivač ili sapun koji koristite). Bez pregleda je nemoguće točno reći o čemu se radi. Ponekad i kod žena s nižim dozama estrogena (često kod onih koje koriste oralnu kontracepciju) može doći do suhoće rodnice i osjećaja peckanja.

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2018. 14:20

Poštovana crvenaruza, prema navedenom u pitanju je gljivična upala. Budući da već duže vremena imate probleme s učestalim gljivičnim upalama, savjetujem da uradite obradu. Potrebno je učiniti cervikalne briseve i labaratorijsku obradu (kompletna krvna slika i šećer). Važno je jačati imunitet jer gljivice normalno žive na nama, a kada padne imunitet mogu se razmnožiti i izazvati upalu. Možete koristiti Canesten vaginalete i kremu prema uputama, a partner može mazati spolovilo ukoliko ima smetnje.

privatno92

02.12.2018. 21:20

Poštovani, koristila sam Plymicol vaginalete tri noci za redom i mislim da sam se rijesila gljivica, no nakon toga imala sam spolni odnos s partnerom s kojim sam takoder imala spolni odnos kad sam imala gljivicnu infekciju. Zanima me jeli moguce da se on bio zarazio pa ponovo meni prenio ili se jednostavno nisam rijesila gljivica. I on nije imao nikakve simptome niti ista ga je svrbilo, peklo.. I da zelim napomenuti da je par mjeseci prije mene imao spolni odnos s curom koja je imala infekciju. Jel moguce da se to toliko dugo zadrzalo na njemu i da je prenio meni i prvi puta?

Ivo Balenović, dr. med.

03.12.2018. 21:06

Poštovana, gljivice normalno žive u rodnici. U slučaju pada imuniteta ili poremetnje normalne mikrovaginalne flore one se razmnože i izazivaju upalu. Gljivična upala se ne smatra spolno prenosivom bolesti, iako se može širiti i tim putem. Pretjerana upotreba sapuna i šampona također pogoduju rastu gljivica. Savjetujem probiotike koji će pomoći uspostavi normalne mikrovaginalne flore.

privatno92

04.12.2018. 08:55

Poštovani, hvala Vam na odgovoru. Zanima me samo još jel moguće dobiti gljivičnu infekciju u rodnici ako koristim gel za tuširanje, a ne šampon za intimnu njegu, ali s tim da ne stavljam gel u rodnicu. Nemam ni jedan drugi simptom osim sirastog iscjetka i neugodnog osjećaja tijekom odnosa. Izvana niti imam crvenilo, ni svrbež, sve je normalno.

Ivo Balenović, dr. med.

04.12.2018. 17:45

Pretjerana uporaba sredstava za higijenu ne može izazvati gljivičnu upalu, ali može poremetiti vaginalnu mikrofloru i time omogućiti gljivicama (koje tamo normalno žive) da se razmnože i izazovu upalu. Upotreba antibiotika ili povišeni šećer također pogoduju rastu gljivica. Sirasti iscjedak je simptom gljivične upale. U tom slučaju potrebna je terapija vaginalnim antimikoticima.

Vanja555

05.12.2018. 10:50

Poštovani,

Već godinama vodim bitku sa candidom. Prije 10mj su mi u ljekrni preporučili lactobiane probiotike,novi francuski proizvod na tržištu i nakon njih nisam imala candidu 10mj. no evo prije mjesec osjetila sam simptome..svrbez i bijeli sirasti isjedak..uzela sam si plimikol vaginalete 3 noci i povuklo se..ali nakon toga mi je u rodnici kao da je bila stisnuta nekako..i povremeno peckanje sam osjetila..počela sam koristit lactogyn vaginalete..mislila sam da ce biti bolje jer nisam vise imala iscjedak ni svrbez..no..jedno jutro. imala sam odnos sa muzem) i to je bilo znaci u sub ujutro..odmah popodne pojavilo se crvenilo na stidnim usnama..u nedjelju vec sirasti iscjedak..jak svrbez.. muz je dobio crvenilo pa glavicu i svrbež..odmah se poceo mazati canesten kremom..evo vec 3dana se maze..prosao mu je svrbež i ostalo je samo crvenilo iako se povlači.. ja sam zvala ginekologicu.nije htjela da nista uzimam dok ne dodem na pregled. dva dana sam morala čekat(ned i pon) gljivice su jako buknule..uzasno me svrbilo..kad sam dosla na pregled gin je rekla da imam jako crveno i unutra i izvana i uzela mi je mikrobiol.bris da vidi ima li sta osim candide.. dala mi je diflucan 150 samo jednu tabletu..popila sam ju jucer i macmiror 500 vaginalete. sinoc sam stavila..i mazem canestenom.. ali me jutros jako svrbilo..znaci kao da mi canesetn ne pomaze.. i pošto ima 12 vaginaleta maxmiror.. koliko moram staviti..nije mi rekla ginekologica.???koliko se muz jos treba mazati???. sad cekam nalaze mikrob.brisa.
Molim vas recite mi da li ce mi diflucan samo jedna tableta pomoci..i zasto me nije prestalo svrbiti.. jako sam zivcana i place mi se od muke..jer nikad dosad nisam imala toliko sirastog iscjetka kao da je nabujalo sve te gljivice u roku dva dana.. molim vas da me savjetujete..i zasto me nije prestalo svrbiti(da li je jos rano..mozda da cekam dan dva)
Oprostite na dugoj poruci. Zabrinuta sam. sad

ana_c

05.12.2018. 10:50

Postovani doktore,

Vec par dana imam bijeli iscjedak,bez mirisa,svrbez u vaginalnom podrucju. Moje pitanje je sto je sigurno za koristiti posto dojim,a da je sigurno za bebu,posto na uputi o lijeku za Canesten i Plymicol pise da se dojenje treba prekinuti ako se koriste.
Unaprijed zahvalna

Ivo Balenović, dr. med.

05.12.2018. 11:20

Poštovana ana_c, slobodno možete koristiti neki od vaginalnih antimikotika i antimikotičnih krema (Canesten, Plimycol, Rojazol, Vagisan myko kombi). Neće naškoditi djetetu.

Ivo Balenović, dr. med.

05.12.2018. 11:50

Poštovana Vanja555, uzmite svih 12 macmiror vaginaleta. Treba pričekati nalaz briseva i tada će se vidjeti što je točan razlog simptoma koje navodite i po potrebi provesti ciljana terapija. Ponekad bakterije koje se tamo nalaze, a ne izazivaju simptome poremete normalnu mikrofloru što pogoduje rastu gljivica. Prema opisanom najvjerojatnije su gljivice. Jedna tableta diflucana od 150 je odgovarajuća terapija za kandidijazu. Bilo bi dobro provjeriti vrijednosti šećera.

Vanja555

06.12.2018. 11:00

Hvala Vam na odgovoru! evo već mi je bolje..nakon druge vaginalete macmirora više me ne svrbi i lakše mi je.
Imam samo još dva pitanja.
Pročitala sam da dugotrajna terapija macmirorom mogu uzrokovati preosjetljivost rodnice..sta to znaci.da li to znači 12vaginaleta ili više?
I zanima me pošto se partner maže već 4 dana.. svrbež je nestala crvenilo se smanjilo..ali nije potpuno nestalo. Zasto nije još nestalo crvenilo i koliko dugo još treba da se maže i kako ćemo znati kad on nema više gljivice?
Unaprijed hvala..

Ivo Balenović, dr. med.

06.12.2018. 12:10

Terapija u trajanju od 12 dana neće uzrokovati preosjetljivost rodnice. To se može desiti ako se terapija provodi nekoliko mjeseci. Partner neka maže još dva do tri dana, dok se crvenilo u potpunosti ne povuče.

Nazad
1 ... 51 52 53 54 55 56 ... 62
Naprijed