Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mogucnost trudnoce?


Autor Poruka

Jana91

09.11.2018. 11:40

Postovani doktor, , hvala za brz odgovor.
Imam uragjeno progesteron na 21 dan a nalaz je sledeci:
0.20 ng/ml. Sta to znaci? Hvala jos jednom

Ivo Balenović, dr. med.

10.11.2018. 09:30

Poštovana, za 21. dan ciklusa to su vrlo niske vrijednosti. To znači da nije došlo do ovulacije (izbacivanja jajne stanice)

Akica98

26.11.2018. 11:00

Poštovani doktore,
Moja prosla mentruacija bila je 24.oktobra.Imala sam nezasticene odnose sa deckom medjutim do svrsavanja u meni nije dolazilo.prekinuto je cak 2min pred.Danas mi je 34.dan i nisam dobila.Juce su pocele nenormalno da me bole grudi kao i svaki put kada ssam u pms,imam sve simptome,i bubuljice,nervoza,depresija.Sve isto kao i obicno ali menstruacija nikako da krene.Postoji li mogucnost da sam nekako trudna posto citam po internetu da se moze zatrudneti od semene tecnosti?
S postovanjem cekam Vas odgovor.

Ivo Balenović, dr. med.

26.11.2018. 16:05

Poštovana, prema onome što ste naveli ne postoji mogućnost trudnoće. U uretralnoj sluzi koja se luči tijekom odnosa ne nalaze se spermatozoidi. Jedini način da to potvrdite je test na trudnoću.

Kikiriki95

26.11.2018. 16:06

Postovani, da li kod PCOS mozda ne bi trebalo konzumirati odredjene namirnice, slatkise? Tj. Sta tacno ne bi trebalo?! Lp

Ivo Balenović, dr. med.

26.11.2018. 18:00

Poštovana, kod PCOS je važno održavati normalnu tjelesnu težinu. Kod žena koje imaju višak kilograma savjetuje se izbjegavanje slatkiša i masne hrane, prestanak pušenja i apstinenciju od alkohola (kod žena koje imaju takve navike) te redovite tjelovježbe.Sve to pospješuje hormonsku ravnotežu.

Zabrinuta1@2

27.11.2018. 10:50

Postovani doktore,

Moja svaka menstruacija bude prva dva tri dana obilna, i bolna, te traje otprilike 6-7 dana..
zadnju menstruaciju sam imala 24.10. Te nzastocene spolne odnose 14i15.11, te nije svrsio u mene niti je bio blizu kada smo prekinuli odnos.
Menstruaciju u ovom mjesecu sam dobila 19.11. Koja je u toj noci bila bolna kao i sve ostale, te je trajala 5 dana i to jako jako oskudno i bila je smeda kao da je smedi isjedak.
Zanima me postoji li mogucnost od trudnoce?

Hvala unaprijed... LP

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2018. 14:20

Poštovana, prema svemu što ste naveli ne postoji mogućnost trudnoće.

Annaw992

27.11.2018. 14:20

Poštovani doktore Ivo, naime u 4 mj ove godine prilikon utrazvuka mi je otkrivena endom. cista na jajnicima, s tim d je na lijevom jajniku gustog sadržaja 42,3, a n desnom cista 29.

Odrežena mi je laparoskopija, 29.10. Sam otišla u bolnicu radi lpsc, naime prilikom operacije kako mi je doktorica objasnila zbog nemogučnosti morali su otvarati trbušnu šupljinu. I učiniti laparotomiju i tom prilijom su odstranili lijevi jajnik i jajovod. Desni nisu uopće dirali. Ovo je nalaz operacije : 30.10.18. Lpsc et conversio laparat. Sec. Phannenstiel, adhesiolisis, adnexectomia I. Sin, drainage.
Intraoperativno naše se iobliteriran prostor male zdjelice, gdje su uterus i andekesa potpuno u bloku, a lijevi jajnik konzumiran i pretvoren u cistično solidni tumor.

E sad me zanima što taj nalaz znaći da mi malo pojasnite taj nalaz idali postoji ikakva sansa da zanesem prirodno.

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2018. 19:45

Poštovana, budući da Vam je ostao desni jajnik, moći ćete ostati trudni. Ukoliko je desni jajovod prohodan postoji mogućnost da ostvarite trudnoću prirodnim putem. U slučaju da je desni jajovod obliteriran - zatvoren priraslicama (što je vjerojatnije obzirom na opisano stanje u maloj zdjelici) biti će potrebna metoda potpomognute oplodnje. Niste napisali kakav je patohistološki nalaz, tj. da li je patohistološki potvrđena dijagnoza endometrioze.

Annaw992

28.11.2018. 10:30

Čekam još PHD NALAZ tako da još ništa neznam... Dali je moguće da sam imala rak jajnika??

Doktorica kaže da mi je desni jajovod prohodan i uredu... Jedino što je još ta cista na jajniku desnom ostala nisu je htjeli dirati. Sad neznam koliko znaći ta cista u postizanju trudnoće prirodnim putem

Ivo Balenović, dr. med.

28.11.2018. 15:50

Cista na desnom jajniku koju nisu dirali je moguća funkcionalna cista (folikul ili žuto tijelo) i nema potreba da se ona operira. Što se konačne dijagnote tiče treba pričekati phd nalaz, ali prema svemu opisanom sigurno se ne radi o zločudnoj bolesti. Da je postojala ikakva sumnja, učinila bi se još resekcija i te ciste i bio bi zatražen hitan patohistološki nalaz već intraoperativno. Najvjerojatnije je u pitanju endometrioza. Budući da su desni jajnik i jajovod u redu, nema razloga da ne bi mogli ostvariti trudnoću.

Zaza55

03.12.2018. 11:10

Poštovani doktore,

dečko i ja smo imali odnose 1.12.
Zadnji put sam mentruaciju imala 15.11.
Svršio je u mene i nismo koristili zaštitu i popila sam Escapelle tabletu nakon 21 sat.
Nisam imala nikakvih nuspojava još uvijek zbog tablete.
Niti krvarenje niti mučnine niti bolove glave.
Postoji li mogućnost da zatrudnim i kolika je šansa za to ako smo imali seks za vrijeme ovulacije a ja sam nakom toga popila tabletu?
Postoji li razlika kad se tableta pije za vrijeme ovulacije i kad ovulacije nema?
Kad mogu napraviti prvi test za trudnoću? Nakon koliko dana?
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

03.12.2018. 21:05

Poštovana, test možete napraviti ukoliko izostane menstruacija. Tableta djeluje tako da odgađa ovulaciju, ali ukoliko je došlo do ovulacije ona otežava implantaciju u maternicu. No, zaštita nije 100%. Od 100 žena koje su uzele tabletu 2 će zatrudnjeti.

Zaza55

04.12.2018. 10:25

Hvala na odgovoru.
Nisam razumjela da li je veca vjerojatnost da cu zatrudjeti ako mi je bio prvi dan ovulacije po kalendaru a popila sam tabletu? Jer tableta odgada ovulaciju a ja sam je vec imala. Da li je onda vjerojatnost da ce tableta djelovati puno manja? Ili je jednako djelovanje tablete?
I znaci li ista to sto nisam imala nikakve nuspojave nakon sto sam je popila?

Ivo Balenović, dr. med.

04.12.2018. 17:45

To što niste imali nikakve simptome ništa ne znači. Tableta odgađa ovulaciju i remeti hormonsku ravnotežu. Ukoliko je uzeta prije ovulacije djelovanje je sigurnije (jer se ne izbacuje jajna stanica), nego ukoliko se uzme nakon ovulacije. Nakon ovulacije tableta remeti optimalnu hormonsku ravnotežu koja je potrebna da bi došlo do trudnoće. Ne može se znati koliki je postotak učinkovitosti prije, a koliki poslije.

Annaw992

05.12.2018. 21:15

Poštovani doktore stigao je PHD nalaz i ovako glasi :
Makroskopski opis : u istoj posudi primljeno je : 5 nepravilnih, smečkastih uzoraka tkiva, promjera od 1.5 do 5 cm, koji su dijelovi ciste, glatke vanjske površine, lumena prekrivenog smeđim sadržajem, na čijem se prerezima mjestimično vide manje ciste ispunjene smeđim sadržajem. Dijelom savinuti jajovod lividnog izgleda, duljine 9cm, promjera 0.6cm, s okolnim mezosalpiksom, debljine do 1.3 cm.

Patohistološki nalaz: histološki, nalaze se dijelovi stijenke ciste građene od tkiva jajnika i dijelom hijaliniziranog veziva, mjestimično prožetog svježim i statim krvarenjem. Epitel lumena žarišno nedostaje, a ostatak je obložen pravilnim, cilindričnim spitelom tipa endometrija, kojem podleži sloj endometralne strome. Unutar jajnika se vide primordijalni i primarni folikuli, žuzo tijelo i bijela tijela te folikularne ciste. Lumen jedne od opisanih manjih cista ima lumen, obložen je luteiniziranim granuloza i teka stanicama u središnjem dijelu prožet krvarenjem. Jajovod je histološko pravilne građe, žarišno zastojnih krvnih žila.

Molim vas da mi to sve objasnite laički. Jer ja ovo ne razumijem a doktori malo govore.

A danas sam bila na pregledu kod svog ginekologa i napisao je ovo :
Status : v. Spolovilo nulipare, sekrecija sluzava, oskudna, pvu konična, epit. Palp. Desna adneksa vel. Jajeta lijeva adneksa slobodna.
Nalaz: uzv uteros uredne vel. S e 7.9mm sekrecijski. DO sa cističnom tvorbom 28mm endometriom susp.
Dio LO 25 mm susp.

Molim i ovo da objasnite laički i jako se zahvaljujrm.

Ivo Balenović, dr. med.

06.12.2018. 11:00

PHD nalaz potvrđuje da se radi o endometriozi. UZV nalaz: maternica je urednog izgleda, na desnom jajniku je cista 28 mm, (sumnja na endometriozu). Dio lijevog jajnika je 25 mm.

Annaw992

06.12.2018. 14:05

A oni su meni rekli da su mi izvadili cijeli lijevi jajnik i jajovod... Pošto mi je oatao jajnik lijevi bar malo njega... Ako ovulira dali je moguće da dođe do oplodnje?? Pošto s te strane jajovoda nema... I meni je gin moj rekao da jesam li imala menstruaciju nakon operacije.. Rekoh jesam sad 26.11.2018. A on meni kaze da to nije bila menatruacija jer mi je endometrij doata debeo... A imala sam krvarenje doata obilno sa ugrušcima velikima i uredno je doslo kako bi trebala doći i menstruacija... Sta bi to trebalo bit onda

Ivo Balenović, dr. med.

07.12.2018. 11:50

Stvarno ne mogu znati da li je izvađen cijeli jajnik ili je dio ostao. Na uzv nalazu piše da je dio ostao. Ukoliko je ostao moguće je da dođe do ovulacije, a jajna stanica može biti oplođena u suprotnom jajovodu. Prema opisanom dobili ste pravu menstruaciju.