Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje za ginekologa


Autor Poruka

puskinova

09.04.2013. 13:10

Postovani,izvinjavam sto vam opet pisem se ali jutros me je zatekla jedna neobicna situacija.

Moja poslednja mesecnica je bila 23.3 i evo jutros sam izgleda opet dobila(posle 18dana).
Inace imam ne redovan ciklus i zadnjih par nedelja sam pod velikim stresom ali uvek dolazi sa 10dana zakasnjenja,nikad ne dobijam ranije.Poslednji odnos sam imala tokom prosle nedelje(posle par meseci pauze) sa prezervativom ali nisam sigurna da tokom predigre dok je decko ejakulrao sperma nije zavrsila blizu mojih genitalija.,i od tada imam jaku sekreciju.Mada sam ubedjena da su sanse za trudnocu minimalne

Ne znam da li je ovo sto sam danas dobila menstruacija posto mi deluje jako slabo ili krvarenje?(koje nikada do sad nisam imala).Takodje od ovog meseca planiram vratiti se na pilule.Sta je upitanju?

Unapred zahvalna

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.04.2013. 16:25

Poštovana, mislim da se ne radi o menstruacije već o neurednom disfunkcijskom krvarenju. Što je uzrok, ne znam, mogla bi biti anovulacija, pcos, cista, endometrioza, stres, upala.itd.
Svakako savjetujem uzv i pregled te uzimanje pilula s prvim danom iduće menstruacije, čime ćete regulirati svoj ciklus.

emaejmi

09.04.2013. 17:10

Pozdrav
Molim vas pomozite,imam 22 godine i vec par godina(cak i prije nego sam stupila u seksualni odnos,a seksualno sam aktivna pola godine) mi se povremeno javlja,pa prodje pojacan sekret,najcesce bijeli sirasti kiselkastog mirisa koji je pracen svrbezom,najcesce poslije koristenja antibiotika ili kad pretjeram sa slatkisima.Medjutim prije par dana nakon pokusaja seksualnog odnosa(kazem pokusaja jer nije doslo do penetracije zbog osjecaja boli i neugode) mi se pojavio vodenasto krvavi iscjedak koji je trajao jedan dan,a nakon toga se pojavio obilni zuckasto sirasti iscjedak neugodnog mirisa uz svrbez.Menstruacije su mi redovne,kao kontraceptiv,partner i ja uvijek koristimo kondom,ali uvijek osjetim bol i nelagodu,odnos nikad nije prijatan.

akisason

09.04.2013. 17:10

Pošovani,

prije10 mj. rodila sam na carski rez te sam prije par dana nosila plinsku bocu i od onda imam bolove u donjem dijelu trbuha i sami rez me boli. Da li se nešto moglo desiti i koliko dugo ne bih smijela nositi teški teret? Hvala

Srdačan pozdrav,
Anita

Amelko

09.04.2013. 21:10

Zdravo. Imam 20 godina, i od prvog dana do prije 3 mjeseca , menstruacija mi je bila uredna (25 dana). Medjutim, pretprosli mjesec mi je kasnila 3 dana, prosli 5 dana. I prije prosle menstruacije imala sam nezasticene odnose (prekinut snosaj, i bez svrsavanja),i nakon sto je menga kasnila tih 5 dana uradila sam test na trudnocu 25.3 i bio je negativan, pa sam isti taj dan i dobila i ta menstruacija je cijelo vrijeme bila u obliku krvave sluzi, bas ogromne kolicine iscjedka i trajala je 7 dana kao i svaka menga. Nakon te menstruacije sam opet uradila test i takodjer je bio negativan. Sad me zabrinjava to, sto sam nakon 15 dana opet dobila, danas 9.4. Ovo mi se nikad prije nije desavalo, pa bih vas zamoli za vase misljenje, da li je ipak moguca trucnoca ili je nesto drugo u pitanju.
U naprijed hvala,

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.04.2013. 21:15

Emaejmi, pročitajte naše postovu u svezi s Candidom i njezinim lječenjem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.04.2013. 21:15

Akisason, u vašoj trbušnoj šupljini stvorile su se priraslice koje se natežu prilikom podizanja težeg tereta, odnosa, pregleda.
Posljedice su carskog reza. Ne brinite to je normalno nakon carskog reza.

puskinova

09.04.2013. 21:15

Sada ste me bas zabrinuli.

Vec sam pisala da mi je karton u drugoj drzavavi tako da cu morati da urgiram da mi se posalje nekako.

Na poslednjem pregledu sam bila pre 3 meseca i svi nalazi su bili uredni.Zadnjih par dana sam imala pms ali sam to ignorisala jer sam mislila da je rano za novu menstruaciju.Ovo sada mi ne deluje oskudno tako da mislim da je ciklus u pitanju.

Hvala vam u svakom slucaju
Lep pozdrav

martinamo888

09.04.2013. 21:15

oprostite ali niste mi konkretno odgovorili na pitanje ili se nisam uopce pronasla u odgovoru, a ovo mi je jako vazno kako i svakoj drugoj zeni te vas ponovo molim ..

rekoh da sam inace sklona tim gljivicnim upalama i infekcijama, kad odem ginekologu ne zeli bas objaanit pa ako mi mozete reci kako ih dobivam tako cesto ili da li je to normalno da se vracaju stalno, da li pri svakom spolnom odnosu sa istim partnerom baz zastite to mogu ponovo dobit?

..i nesto sto me jos jako muci, trenutno imam neki neugodan svrabez na povrsini vagine i cak pecka i boli, da li to moze biti opet infekcija..I STO ME JAKO BRINE, stidne usne mi imaju imaju neku ranicu i krvare po malo, kao da su porezane i to boli pri pokretu (imam osjecaj i da je nateceno, ali nisam imala nikakve udarce i nista slicno), ne zelim da panicarim ali zelim da znam da li moze doci do neceg ozbiljnijeg tj. da li to moze biti nekakav simptom?

hvala!

zeljkabv

09.04.2013. 21:15

Poštovani,
Imam 31 godinu ( 1 trudnoća ) i doktor mi je u veljači ustanovio "vodenu cistu " ( nalaz doktora : Uterus u AVF-u , veličine 52x36 mm, homogen,ukupne debljine endometrija 7,43 mm. Desni jajnik povećan na račun oštro ograničene anehogene tvorbe, najvjerojatnije seroznog sadržaja promjera 29 mm. Protoci fiziološki ( a.ut. RI0,51). U Douglasovom prostoru ne vidim slobodnu tekućinu.) Dobila sam tablete Duphaston (3/1 - 14 dana prije slijedeće menstruacije). Na slijedećem ultrazvuku cista je bila 25 mm i dobila sam istu terapiju. Na zadnjem pregledu prije par dana veličina ciste je ostala ista ( markeri uredni). Rečeno da dotične tablete mogu piti samo u tri intervala, a operacijski zahvat je malo vjerojatan radi mojih godina, urednih markera i prezauzetosti bolnica.
Molila bi Vas za mišljenje da li postoji druga alternativa / terapija nakon ovih tableta u slučaju da cista " ne pukne" ili da odem obavit operacijski zahvat u neku privatnu kliniku. Također bi vas molila da mi kažete da li je moguća trudnoće nakon takvih zahvata.
Unaprijed zahvaljujem na informaciji.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.04.2013. 21:55

Martinamo vi postavljate pitanja na više postova. Tamo gdje ste ga postavili dobili ste odgovor.
Unašate samo nered sa javljanjem u više postova.
Pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.04.2013. 21:55

Poštovana željka cista te veličine i urednih vrijednosti markera se nikako ne operira.
Ako će ista radi svakako da će biti potreban laparoskopski zahvat.
Radi se vjerovatno o anovulirajućem folikulu. Daljnje liječenje za sada nije potrebno nego samo uzv-čna opservacija kroz par ciklusa.

edina2

09.04.2013. 22:35

Pozdrav doktore, javljam se prvi put. Seksualno sam aktivna i imam samo jednog partnera. Nisam imala do sada nikakvih problema sto se tice ginekoloske strane, uzv je ok i ginekoloski pregled. Doktorka je rekla da je pozeljan jos papa test jer sam seksualno aktivna. Plasim se otici da uradim papa test jer sam veliki panicar i ne znam kako bih podnijela da mi kaze da postoji nesto lose. Pa me zanima da li je moguce da moj nalaz papa testa bude los ukoliko ja nemam nikakve tegobe, osim bolnih menstruacija ( prvi i drugi dan ) sto je i normalno? Eto Vas odgovor bi mi znacio, mozda je pitanje malo glupavo, ali bih Vam bila zahvalna na odgovoru. Pozdrav !

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.04.2013. 23:15

Svakako da je moguć loš papa test a da nemate nikakvih smetnji.
Svakako ga napravite.

Amelko

10.04.2013. 18:10

Toliki sam baksuz da mi ni na post niste odgovorili sad

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.04.2013. 21:50

Poštovana previdio sam vaše pitanje nenamjerno.
Ovo danas što ste dobili je menstruacija. Ono što ste imali pred 15 dana nije bila menstruacija nego neuredno krvarenje, možda zbog upale, ciste ili slično.
Dakako da se ne radi o trudnoći.

sanidica

10.04.2013. 23:05

Postovani, posto imam paraovvarijalnu cistu a pored toga i povisenu sedimentaciju koja je bila 17 pila sam dve kutije panklava koje mi je ginekolog prepisao, opet sam radila analize i sada mi je sedimentacija 11 ( normalno do 12 ) i limfociti su mi malo poviseni. Medjutim meni je ginekolog prepisao jos dve kutije hemomicina od 250mg. Rekao mi je samo ispite jos ovo. Ne znam zbog cega da li zbog sedimentacije ili te ciste? Nista mi nije rekao. Pa sad ne znam u cemu je problem. Ne znam da li je previse toliko antibiotika. Hvala !

sanidica

11.04.2013. 10:40

Doktore, posto ja zivim u drugom gradu i ovde ne mogu uzeti antibiotik bez recepta, rekla sam mami da mi prepise hemomicine koje mi je prepisao ginekolog. Ona je otisla kod opste prakse i trazila a lekar mi je umesto njih prepisao zymbaktar, ne znajuci da su mi hemomicini prepisani od strane ginekologa , jer ni mama ne znam, nisam joj rekla jer samo brine. Pa da li smem umesto hemomicina piti zymbaktar ( jedna kutija ) ili ipak moram dvije kutije hemomocina kao sto je rekao ginekolog? Hvala , izvinite sto ja ovako pitam ali u nezgodnoj sam situaciji. Ovde nemam pravo leciti se bez kartona, a karton mi je u rodnom gradu. Pozdrav !

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.04.2013. 15:50

Poštovana možete piti i taj drugi antibiotik, premda ne vidim svrhu. Paraovarijska cista nije izazvana niti ima veze s upalom.

samoti

11.04.2013. 16:55

Doktore, poslednju menstruaciju sam imala 25-og marta i trajala je nekih 5- 6 dana. Danas sam osjetila kad sam ustala da mi je skljocnuo iscjedak i ves mi je bio mokar. Bio je onako rastegljiv zuto-bijel ni gust ni rijedak, kiselkasto mirise ali jedva da se osjeti i nemam svrab. Kad pogledam dole vidim da mi na ulazu ima tog iscjedka. Pa je li to normalan iscjedak, ne znam da li je ovo mozda ovulacija ili mozda infekcija? Hvala lijepa!