Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

MALAL

02.12.2011. 10:35

Hvala doktore, sad sam puno mirnija!!

kikas <3

07.12.2011. 02:10

E ovako...imam vodenu cistu na jajniku veliku cak 6cm zbog toga neredovite menstruacije.pijem dufaston tableticepa me zanima dali ikako uz tako veliku cistu mogt ostat trudna?muz i ja jako zelimo bebu,ali nam vec 6 mjeseci to ne uspijeva.molim vas za savjet...hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.12.2011. 20:20

Poštovana, svakako da uz takvu cistu možete ostati trudna ali ne bi bilo dobro da ostanete trudna uz ovako veliku folikularnu cistu.
Razlog je u tome što ista u trudnoći može još više narasti.
Svakako ukoliko cistična tvorba perzistira duže vrijeme savjetujem maker ca 125, te laparoskopski zahvat da se sačuva funkcija i tkivo jajnika koje je ovom velikom cistom kompromitirano. Dakle savjetujem pregled u bolnici nakon iduće menstruacije.

mawa

18.12.2011. 15:40

Postovani
Imam cistu na lijevom jajniku i nije vodena, vec dermoidna (ako sam dobro napisala). radila sam markere ca125 i nalaz mi je dobar, mislim da je iznosio negdje oko 20. radila sam i papa test i papa test je dobar sto se tice malignih promjena, jedino je pokazao upalu. od sredine 9 mjeseca lijecim se raznim vaginaletama, antibioticima i drugim tabletama, prvo zbog ciste a kasnije i zbog upale i pojacanog bijelog pranja. cista je velicine oko 2cm i dr mi je rekao da cu morat radit operaciju, jer drugog nacina za nestanak ciste nema, al da ne moram zuriti na zadnjem Uz mi je rekao da mi lijevi jajnik radi cinimi se da je nesto spomenuo da je bio folikulum nakon plodnih dana. do sada sam uvijek imala redovne cikluse, medjutim sad zadnji put sam dobila canestan vaginalete i prokrvarila sam nako posljednje vaginalete a bio mi je 21 dan ciklusa. krvarenje mi nije licilo na menstruaciju, samo na klasicnu krv, svjetlije boj, nista me nije bolilo. i to krvarenje je trajalo mozda 1 dan(bilo je oskudno) i sad nema nista.
ono sto mene zanima jeste to iznenadno krvarenje, da li je moguce da je izazvano od prevelike upotrebe vaginnaleta il je u pitanju nesto drugo, mada ne znam sta kad su mi svi nalazi ok.
s postovanjem

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.12.2011. 18:30

Poštovana, vjerovatno se radilo o periovulacijskom krvarenju. Zbog toga ne brinite.
Cistu na jajniku i dalje kontrolirajte. Slažem se sa mišljenjem Vaše doktorice u svezi operativnog zahvata.

makibaxter

21.12.2011. 12:55

Da li bi neko mogao da mi pomogne. Pre mesec dana pri ultrazvucnom pregledu jajnika uocene su ciste na levom jajniku i malo na desnom.
Prilikom seksualnog odnosa osetila sam nepodnosljiv bol. Kasnijim pregledom utvrdjeno je da je doslo do pucanja ciste na levom jajniku.
Uradjen je opet ultrazvuk gde se pokazalo da je levi jajnik normalne velicine bez cisti a da je desni cisticno izmenjen.
Utorus u AVF je 70x36, endometrijum 5mm, desni jajnik cisticno izmenjen 60x31. U duglosu prisutna slobodna tecnost.
Menstruacija mi kasni, imala sam poslednju 16.11. u pocetku nisam dobila nikakvu terapiju jer su doktori smatali da ce pri menstruaciji ciste puci same od sebe. Medjutim, sada sam dobila Dovicin 2x1 pet dana. I dalje osecam bolove pri hodanju, sedenju, kao i konstantnu nadutost stomaka.

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2011. 21:15

Poštovana, prije svega morate isključiti trudnoću. Savjetujem s obzirom na kašnjenje menstruacije da napravite Beta HCG iz krvi da se isključi trudnoća.
Što se tiče dovicina, radi se o antibiotiku, doksiciklinu koji Vam je ordiniran zbog sumnje na upalu jajnika.
Svakako prvo isključiti trudnoću, popiti antibiotik, te se javiti nakon što Vam završi menstruacija na vaginalni ultrazvuk.

nina21

02.01.2012. 14:05

Postovani,

Posto nisam bas ozbiljno shvatila problem s cistama, bilo bi mi drago da me malo bolje informirate. Naime, mama mi je nesto spominjala da sam se rodila sa tim bezopasnim cistama na jajnicima O.o . Uglavnom, sad ima 22 god, menstruacija mi je redovna, da redovnija ne moze biti, al par puta u godini svega par dana nakon sto prođe menstruacija imam bolove na lijevoj strani skroz nisko ispod trbuha. vec sam bila na ultrazvuku i rekli su mi kao da ima cista, al da ce puknit sama od sebe. Nisam bas zainteresirana za novi UZ jer uvijek doden narucena kad me nista ne boli. samo me zanima, jel to šta opasno i jel to sasvim normalno tako živit s tim "blagim" bolovima, tj. prosjecanjima.

Punooo hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.01.2012. 21:45

Poštovana , vjerovatno se radi o povremenim folikularnim cistama na jajniku. Obično prsnu tijekom menstruacije. Neki put se to ne dogodi pa iste nastave rasti te kompromitiraju tkivo i funkciju jajnika. Kad narastu do određene veličine izazivaju pritisak na okolne strukture, bolove i tada se liječe operativno.

Snezana25

04.01.2012. 17:05

Poštovani,

ja imam oba policistična jajnika. Ciste su vodene. Pre skoro godinu dana doktorica mi je prepisala kontraceptivne pilule i rekla da će ciste načisto nestati nakon 6-12 meseci. Pila sam pilule 6 meseci i sada kad vise ne pijem imam još veće probleme. Mesec dana nisam dobila menstruaciju, pa sam imala upalu jajnika, a sada kad mi je ovulacija imam snažan oštar bol u predelu levog jajnika. Išla sam kod doktorice i ona mi je prepisala antibiotik - Runac. Kažite mi da li ima neki prirodni lek za ciste? Da li bi mi čaj od kantariona pomogao? Imate li bilo kakav savet za mene?

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.01.2012. 21:40

Poštovana, savjetujem da napravite hormonsku obradu. Za početak. Ovisno o nalazima hormona daljnja hormonska terapija.

Snezana25

04.01.2012. 21:55

U redu. Kazite mi samo sta je to `hormonska obrada`?
Ja sam koristila diane 6 meseci na preporuku doktorice zbog hormona ali mi se cini da sada nakon prestanka uzimanja tih tableba da mi je mnogo gore nego pre....

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.01.2012. 20:30

Poštovana, hormonska obrada znači vađenje spolnih hormona 3. do 5. dan ciklusa u endokrinološkom laboratoriju.
Savjetujem FSH, LH, E2 , Prolaktin, TSH, testosteron, DHEAS, OGTT, inzulin u serumu,te 21. dan ciklusa progesteron.
Svakako bi bilo ukoliko je prisutan hormonski dizbalans dalje nastaviti sa Dianama.

sanja_23

11.01.2012. 15:35

Poštovani,

Molim bih vas za pomoć.Prije mjesec dana ginekolog mi je rekao da imam vodenu cistu na desnom jajniku,prvi put sam ju imala 2010. godine u 11 mjesecu,pukla je nakon 2 mjeseca,ovo je sad drugi put da ju imam,samo što me sada jako boli donji dio trbuha,pa onda samo desna strana,pa se bol zna proširit na leđa i nemogu se pomokrit do kraja.Molim Vas za pomoć,što s tim,kako dalje??

Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.01.2012. 23:10

Poštovana, niste mi napisali puno detalja o cističnoj tvorbi. Izgled, veličina itd.
S obzirom na bolove u donjem trbuhu savjetujem da se javite ponovno svome liječniku, koji će Vas vjerovatno uputiti u bolnicu na pregled i daljnju obradu.
Ako ne prsne sa idućom menstruacijom, a s obzirom na veličinu i smetnje možda će biti potreban operativan zahvat da se sačuva jajnik.

ela24

22.01.2012. 04:45

Poštovani,
Kako sam imala bolove u donjem dijelu trbuha koji su se širili otraga prema desnom bubregu, neredovite menstruacije iako pijem kontracepcijske pilule, otišla sam na sistematski pregled, gdje su ustanovili da imam vodenu cistu na desnom jajniku veličine 65mm,CD RI 0,49 crp 22,1, i odjek u cavumu 13x4mm kako već 4 godine trošim cilest rečeno mi je da ga i dalje pijem te kada osjetim jake , grčevite bolove neka odem na hitnu u rodilište. Ja sam sad sva zbunjena jer i dalje imam bolove kada sam duže na nogama i kada se naprežem , ne mogu normalno funkcionirati, a i sva sam u grču da cista ne pukne jer sam čula da je to opasno zbog njezine veličine. Šta mi je činiti, trenutno imam menstruaciju koja je jako bolna, a i ne krvarim baš mnogo što inače nije slučaj. Da li sada moram čekati da se ona okrene, ili da pukne, ili..., a istovremeno mi je bolna cijela desna strana, a i kada kročim desnom nogom osjećam pritisak i muklu bol. Kada mirujem je sve u redu.Imam 33 godine i dvoje djece, sa 18 sam već operirala cistu na desnom jajniku,
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.01.2012. 15:00

Poštovana, svakako nakon menstruacije otiđite kod svog ginekologa. Potrebno je napraviti kontrolnu krvnu sliku, CRP, cervikalne briseve.
S obziromna povišene vrijednosti CRP-a, može biti da se radi o upalnoj cisti. Svakako aludiram da tako postupite.
Vjerovatno će se zbog veličine i možebitne upale i bolova te kompromitirane funkcije jajnika morati napraviti operativan zahvat .

mama Rea

24.01.2012. 17:55

Poštovani, imam 25god i prije 4mj sam rodila drugo dijete. Bila sam na pregledu zbog izostanka menstruacije i dg su mi policistični jajnici( koliko sam ja vidjela na uzv-u oba jajnika su skroz prekrivena cistama) i stanjena sluznica maternice 3-4mm. Dobila sam up za horm pretrage FSH, LH, E2, PRL, FT, T uk, TSH, DHEAS, SHBG što moram još izvaditi. Ovisno o nalazu je i moja th. Gin je nešto spominjao Dabroston da mi izazove mens., no kao što sam rekla ovisi o nalazu. Mene zanima ( nisam baš razgovarala sa gin jer je imao ogromnu gužvu pa da žene ne čekaju) što su točno policistični jajnici, ako znate uslijed čega nastaju ( do trudnoća sam imala uredne mens.cikluse ) i koja su rješenja ako horm. tbl. ne uspiju i možda malo " glupo " pitanje da li ću imati kakve probleme oko planiranje treće trudoće za par god? Ja sam htjela postaviti mirenu, ali mi nije preporučena zbog stanjene sluznice. Jedino čega me je " strah" tj to sam oduvijek izbjegavala je kontracep. pilula jer mi se nikako ne sviđaju nuspojave ( debljina, dlakavost), a sve mi se čini da mi to jedino i preostaje. Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.01.2012. 21:10

Poštovana, da se ne ponavljam, molim Vas pročitajte naše prijašnje postove o policističnim jajnicima.
Često nakon poroda jajnici malo "sporije rade". Ne bih nikako rekao da se radi o policističnim jajnicima, nego njihovoj slabijoj funkciji zbog nedavne trudnoće.
Svakako mi se terapija Dabrostonom čini boljom solucijom, da se izazove krvarenje.
Ne brinite kroz nekoliko mjeseci njihova će se funkcija normalizirati, te ne vjerujem ako ste do sada ostvarivali trudnoće da će biti problema oko iduće trudnoće.

green_lady

30.01.2012. 09:05

Poštovani,

Na ginekološkom pregledu mi je ustanovljena vodena cista
promjera 44,6mm. Doktorica mi je rekla da takva cista sama
od sebe pukne. Zanima me hoću li zbog takve ciste moći ostati trudna?

Nazad
1 ... 3 4 5 6 7 8 ... 41
Naprijed