Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


deformacija debelog crijeva


Autor Poruka

dubravka

14.03.2002. 10:54

Poštovani,
Već sam se javljala prije nekoliko mjeseci zbog problema iritabilnog kolona, a kako ste mi zbog moje izrazite mršavosti i anemije savjetovali da napravim druge pretrage bila sam ovaj tjedan na irigografiji. Rentgen je pokazao kolon sa veoma puno pregiba i jednim dijelom da se spušta u zdjelicu. Naime, kao da se cijeli pomaknuo u donji dio trbuha. Internista mi veli da je to zbog moje konstitucije (čak vele anoreksičnosti), i da bi se sve riješilo ako se zdebljam. To mi se čini čudno, jer očito nemaju sve mršave osobe problem spuštenih crijeva. S druge strane, uočila sam prije dvije godine (kada mi se i pojavio simptom iritabilnog kolona) oteklina na desnoj strani trbuha - ispod rebara koja se sada proširila i prema sredini. Moje pitanje je da li je to hernija koja uzrokuje pomak kolona. Da li se to operira? Molim Vas, samo mi nemojte reći da je sve uzrok mršavost, jer s obzirom na pritisak u donjem dijelu trbuha nije ni čudo da nemam baš volje za hranom. Napominjem da sam sumnjala i na probleme sa jajnicima s obzirom na taj pritisak, ali pregled kod gyn. je utvrdio da nije.
S obzirom da nemam stolicu, konstantnu napuhanost u donjem dijelu trbuha i radiološki nalaz koji je potvrdio moje sumnje, molim Vas za "second opinion" na koji se način ovaj problem rješava.
Uvijek zahvalna,
Dubravka

Doc.dr.sc. Žarko Babić

08.05.2002. 23:22

Sve se uklapa u sindrom iritabilnog crijeva, a stanje je otežano spoštenošću poprečnog debelog crijeva koje može doprinjeti smetnjama pasaže i pojačanju tegoba. Mršavost može biti uzrok toga, ali viđamo i debele ljude sa spuštenim poprečnim debelim crijevom. Mislim da su tegobe više zbog sibndroma iritabilnog crijeva i to treba liječiti. Osnovno je uzimanje hrane s dosta neprobavljivih vlakana ili nekog gotovog pripravka (Probavin, Fitolax, psylium itd.), ali u dovoljnoj količini tako da postignete svaki dan 1-2 mekše stolice (tako treba prilagoditi dozu). Oteklina može biti zbog spuštenog debelog crijeva, ali trebao bi gastroenterolog pregledati Vas i nalaze.

Doc.dr.sc.Žarko Babić