Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

Veki7136

24.05.2019. 09:30

Postovani, jos me zanima da li je normalno da nakon iskoristene tablete i jednog dana kreme, da se pojaca iscjedak?

Ivo Balenović, dr. med.

24.05.2019. 19:05

To su ostaci tablete koji se nisu u potpunosti resorbirali.

Sanna__

29.05.2019. 21:20

Poštovani,
Imala sam veliku upalu bartolinijeve zlijezde, uradena mi je marsupijalizacija prije otp 3 tjedna, nakon toga popila sam terapiju klavocinom uz koji sam prije zahvata dobila i polygynax vaginalete.. Doktorica mi je rekla da su nepotrebne nakon zahvata i da ih ne uzimam, potrosila sam svega dvije do zahvata.. Uglavnom vec duze vrijeme, i prije upale bartolinijeve, prisutan mi je bijeli sirasto-sluzavi iscjedak koji se pojavi tek nakon tjedan dana od zavrsetka mjesecnice, nekih dana je jace izracen nekada slabije, nije popracen svrbezom niti neugodnim mirisom.. Zanima me mogu li do kraja iskoristit te vaginalete koje sam dobila, odnosno mogu li one pomoci u tom slucaju, ako je uopce nekakva gljivica u pitanju? I htjela bih napomenuti da kad sam bila na redovnom pregledu uzeli su mi bris za papa test i nisu mi javljali da nesto nije u redu..u to vrijeme sam takoder imala takvu vrstu iscjetka..ali sam skroz zaboravila napomenuti doktoru jer sam bila okupirana bartolinijevom ( pretpostavljam da se iz toga moze vidjeti ako postoji neka bakterija ili gljivica.. Ispravite me ako sam u krivu) ..unaprijed hvala na odgovoru i ugodan dan happy)

Ivo Balenović, dr. med.

30.05.2019. 09:25

Poštovana, slobodno možete uzeti terapiju do kraja. U rodnici normalno žive gljivice i drugi mikroorganizmi. Kada se poremeti mikrovaginalna flora može doći do porasta gljivica i upale.Nije ništa opasno.

A_n222

03.06.2019. 12:30

Poštovani,
prije nekih tri dana počela sam osjećati osjećaj žarenja kod mokrenja s time da sam kroz cijelo to vrijeme imala menstruaciju koja je od jučer gotova. U međuvremenu taj je osjećaj žarenja stao, međutim sad me je počeo lagano svrbiti ulaz u rodnicu. Nije ništa neizdrživo ali dovoljno da mi smeta. Mama mi je rekla da je moguće da su candide te mi je dala Canesten kremu koju sam namazala jučer i sad mi je mrvicu bolje, no nju je začudilo da mi nije od jednog mazanja potpuno prošlo što je mene zabrinulo. Nema nikakvog crvenila , otečenosti niti neugodnih mirisa, samo lagano svrbi ulaz u rodnicu. Htjela bih napomenuti da imam stalnog dugogodišnjeg partera koji mi je ujedno i jedini s kojim sam spolne odnose i nisam nikada prije imala ovakve probleme te sam kroz narednih mjesec dana prolazila kroz užasan stres. Zanima me da li postoji mogućnost da je taj lagani svrbež rodnice nekako povezan sa mogućom upalom mjehura i da se ustvari ne radi o gljivicama?
Hvala vam unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

03.06.2019. 16:00

Poštovana, prema svemu navedenom vjerojatno je u pitanju gljivična upala. Gljivice normalno žive na čovjeku i kada se poremeti mikrovaginalna flora one mogu porasti i izazvati upalu. Stres tome pogoduje. Nastavite s terapijom canestenom, upala ne mora odmah proći. Savjetujem da uradite i analizu urina.

flower1234

04.06.2019. 14:10

Poštovani,
prije 10ak dana sam primijetila da imam jako velik iscjedak bijele boje i s unutarnje strane malih usana veliko crvenilo. Krenula sam istraživati i otkrila za Candidu. Većina djevojaka uz ove simptome ima svrbež što kod mene nije slučaj, niti peckanje. Iako nisam imala sve simptome kupila sam Canesten vaginalete i kremu. Vaginalete sam potrošila, a kremu i dalje koristim jer mi je i dalje prisutno crvenilo. Student sam i trenutno ne mogu ići ginekologu pa se nadam da mi Vi možete pomoći. Zanima me koja je još "bolest" povezana s crvenilom malih usana? Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

04.06.2019. 16:30

Poštovana, crvenilo se javlja kod gljivične upale, kod bakterijske vaginoze i prilikom iritacije spolovila.Česti iritansi su sredstva za higijenu, sapuni i detergenti, te sintetičko rublje. Bakterijska vaginoza je stanje koje označava neravnotežu u fiziološkoj flori vagine. U vagini se normalno nalaze bakterije koje održavaju kiseli pH i štite sluznicu. Bakterija koja prevladava u bakterijskoj vaginozi je Gardnerella vaginalis. Smatra se da uzrokuje čak 50% svih upala rodnice.

Aurora borealis

05.07.2019. 19:20

Poštovani,
može li infekcija candidom biti i bez bijelog gustog sirastog iscjetka i uz peckanje? Imam svrbež rodnice i stidnice, blago peckanje mokraćovoda (urinokultura uredna), povremeno žarenje i osjećaj kao da me nešto “bocka” po velikim usnama ili kao da mi je ušla dlačica u rodnicu (a nije), suhoću i blago otečene i crvene male usne, ali nemam opisani bijeli iscjedak, baš naprotiv, imam problem sa suhoćom i iscjetka gotovo da i nemam (na prstu kad baš pokupim mi ostane malo prozirno i ljepljivo, neutralnog mirisa). Koristila sam Canesten 3 kremu s aplikatorima tri dana uz pretpostavku da je kandida, prošlo je dva dana od zadnjeg aplikatora, stanje mi se malo popravilo ali i dalje nije skroz prošlo. Canestest (kućni test na kandidijazu i bakterijsku vaginozu) upućuje na kandidijazu. U ponedjeljak sam naručena kod ginekologa na cervikalne briseve. Inače, dotično peckanje imam već više od mjesec dana, a svrbež se pojavila naknadno. Imala sam (pretpostavka) trihomonijazu (žuti iscjedak i jako pečenje pri učestalom mokrenju) i nakon terapije sa dvije Arilin tablete su se simptomi povukli, no blago peckanje je i dalje ostalo. Nakon menstruacije sam koristila i Dalacin kremu aplikatorima tjedan dana, ali peckanje je i dalje prisutno. Prije nekih tjedan dana sam radi pojave svrbeža počela sumnjati i na candidu. Imate li kakav savjet, i može li mi spolni odnos s kondomom ovaj vikend jako pogoršati stanje?

Ivo Balenović, dr. med.

05.07.2019. 20:45

Poštovana, prema navedenom radi se o kandidijazi. Canesten je adekvatna terapija. Kandida je normalan stanovnik mikrovaginalne flore, a u situacijama kada se naruši normalna vaginalna flora (uzimanje antibiotika, povišen šećer, imunološki oslabljeno stanje organizma, promjena ph rodnice) može porasti više od uobičajenog. Tada se javljaju simptomi: crvenilo svrbež i iscjedak. Ne moraju svi simptomi biti istovremeno prisutni. Savjetujem uzimanje probiotika radi uspostave uravnotežene mikrovaginalne flore. Odnos uz kndom možete imati. Gljivice nisu spolno prenosiva bolest, ali se mogu prenijeti i spolnim putem.

kajah

17.07.2019. 22:40

Poštovani!
Imam višegodišnjeg stalnog partera, a posljednji ginekološki pregled napravila sam u ožujku ove godine, nalazi su bili uredni. Također, krajem 2018. godine odradila sam komplet briseva, nalazi su također uredni.
Unatrag dva tjedna osjećam žarenje i bockanje na ulazu u rodnicu, nema svrbeža, crvenila, neobičnog iscjetka niti imam problema s mokrenjem.
U ljekarni sam uzela Canesten 3 vaginalete koje su otklonile simptome, partner se također mazao kremom, no nakon dan ili dva upotrebe simptomi žarenja i bockanja su se vratili te su i dalje prisutni te povremeno intenzivni. Sada sam uzela Multigyn acti gel i mažem se zadnja dva dana no ne primijećujem pomak. Moja ginekologica je trenutno na godišnjem te skoro mjesec dana neću moći do nje pa Vas molim ako bi mi ovim putem mogli reći svoje mišljenje te što da dalje radim. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

18.07.2019. 11:10

Poštovana, prema navedenom radi se o ponovljenoj gljivičnoj upali. Savjetujem da u ljekarni uzmete neki od vaginalnih antimikotika (Plimycol, Canesten, Rojazol, Vagisan myko kombi). Ukoliko bi se upale ponavljale u obzir dolazi i sistemsko liječenje (diflucan peroralno)

Felina3

05.08.2019. 22:40

Poštovani,

Već duže vrijeme imam problema sa gljivicama. Liječim ih većinom canesten vaginaletama i kremom. Svaki put nakon menstruacije se pojave isti simptomi ( svrbež, peckanje te bijele "pahuljice"blunk. Iako ih moj partner prije nije uopće imao niti se zarazio njima, prije dva tjedna ih je i on dobio ( bijele točkice po glaviću). Uredno je primjenjivao Canesten kremu te nakon dva tjedna korištenja te kreme i dalje ih ima ( a i ja).
Ljubazno Vas molim Vaš osvrt, te mišljenje - radi li se tu o gljivicama, koristimo li dobru terapiju?

P. S. Ja od travnja imam problema s time. Svaki put kad koristim terapiju, izlječim se na 2-3 tjedna i nakon menstruacije ih opet dobijem. Također, u travnju su mi dijagnosticirali bakteriju u urinu ( E. coli) te od tada neprestano pijem antibiotike ( koji po mojoj doktorici nebi trebali izazvati gljivične infekcije).

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2019. 19:55

Poštovana, prema opisanom radi se o gljivičnoj upali. Gljivice su normalan stanovnik ljudskog organizma, i tek kada se razmnože više od uobičajenog uzrokuju smetnje. Razmnožavanju gljivica pogoduje uporaba antibiotika. U terapiji gljivične upale koriste se vaginalni antimikotici i kreme: Canesten, Plimycol, Rojazol, Vagisan Myko kombi, Klotrimazol. Ukoliko se upala ne izliječi lokalnom terapijom može se primijeniti peroralna - Diflucan. Savjetujem da prekontrolirate vrijednost šećera u krvi. Savjetujem korištenje probiotika, što će pomoći uspostavi normalne vaginalne mikrobiološke flore.

Nora1234

14.08.2019. 09:45

Pozdrav.
Trenutno ne mogu otici kod svog ginekologa i bila bih Vam zahvalna na savjetu.
Naime, dosta cesto mi se dogodi da se ne mogu opustiti za vrijeme odnosa te gotovo uvijek, otprilike 1 dan, nakon takvog odnosa osjetim neugodan svrbez te se pojavi crvenilo. Cesto, no ne uvijek, pojavi se i neugodan miris uz lagani grudasti iscjedak. Moj partner takodjer zna dobiti svrbez i crvenilo.
Kupovala sam Canesten no od njega, iz odredjenog razloga, grudasti iscjedak postane blijedo rozne boje.
Papu sam radila nesto manje od godine dana, I sve je bilo uredu.
Zanima me sto napraviti dok ne odem kod ginekologa te da li ovo stanje moze nastati zbog suhoce i trenja u vrijeme odnosa?

Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

14.08.2019. 14:05

Poštovana, prema opisanom radi se o gljivičnoj upali. Gljivice su normalan stanovnik organizma. Tek ukoliko se razmnože više od uobičajenog mogu izazvati simptome (iscjedak, crvenilo, svrbež, peckanje). Za terapiju savjetujem neki od vaginalnih antimikotika (Vagisan myko kombi, Plimycol, Rojazol, Canesten, Klotrimazol). Partner neka koristi terapiju u obliku kreme. Gljivice se razmnože ukoliko se poremeti normalna mikrovaginalna flora. Za održavanje normalne flore preporučam neki od probiotika koje možete kupiti i bez recepta. U slučaju tvrdokornijih upala terapija se provodi peroralno (Diflucan).

Ana2210

16.08.2019. 22:25

Postovani,
Već 4. put mi se ponavlja svrbež i grudasti bijelkasto žućkasti iscjedak, ovaj put mi se zna pojaviti i malo vodenastog iscjedka.
Svaki put sam koristila Vagisan mikro combi (jedna vaginaleta i krema), poslje korištenja bi mi bilo super ali mi se nakon par mjeseci opet javi.
Uzela sam prije 4 dana Feminella Vagi C međutim nakon 4 večeri mi nije bolje smiri mi samo jedan dio dana pa se opet javi, pretpostavljam da mi ne pomaže jer one smiruju bakterijsku infekciju ali eto to mi je dala ljekarnica.
Naručila sam se kod ginekologa (prvi put) međutim doktorica je trenutno na godišnjem pa dok se ne vrati htjela bi da mi preporučite nešto da koristim da mi se smiri.
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

17.08.2019. 20:45

Poštovana, prema opisanom radi se o gljivičnoj upali. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika (Rojazol, Canesten ili P,imycol). U slučaju tvrdokornijih infekcija potrebna je peroralna terapija (Diflucan)

Ana2210

18.08.2019. 10:05

U redu, probat cu.
Samo jos da pitam koliko dugo bi trebala izbjegavati odnose i dali partmer treba ista koristiti ako nema simptome?
Hvala na brzom odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

18.08.2019. 19:55

Dokle god imate simptome upale izbjegavajte odnose. Partner se ne mora liječiti ukoliko nema simptome. Gljivice su mikroorganizmi koji normalno žive na svakom od nas. Tek kada se poremeti normalna mikroflora (pad imuniteta, terapija antibioticima, pretjerano korištenje sredstava za higijenu...) one se razmnože više od uobičajenog i uzrokuju upalu.

Nazad
1 ... 53 54 55 56 57 58 ... 62
Naprijed