Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tableta za dan poslije - kada ju uzeti a kada ne?


Autor Poruka

DollyLove

19.07.2022. 22:25

Poštovani,

Imala sam spolni odnos s metodom prekinutog snošaja na 5. dan menstruacije. Imam redovite cikluse od 27 dana i na 28. dobivam menstruaciju što onda tehnicki postaje 1. Dan novog ciklusa. Menstruacija mi traje po 7 dana, s tim da od 5. do 7. dana imam jako malo krvarenja.
Najdulji ciklus mi je bio 32 dana prije jedno 6 mjeseci no osim toga, oscilacije u trajanju ciklusa nisam imala kroz godinu dana. Po nekom pravilu to bi mi trebali biti neplodni dani a ovulacija bi mi trebala nastupiti plus minus 13. dan ciklusa.
Odnos je bio dugotrajan, no prekidali smo stalno da ne bi došlo ni blizu ejakulacije. Do ejakulacije krajnje na kraju nije došlo uopće, ni izvan ni u mene. Razumijem da u predejakulatu par sekundi prije ejakulacije može biti sperme i da prije toga služi može teoretski nekada završiti sperma ako je je ostalo u uretri (ovo drugo ne znam koliko je teoretski a koliko stvarno točno).
Ne zelim uzimati baš tabletu za poslije iz čiste panike ili teoretske šanse i rememtiti inace vrlo redovan ciklus.
Međutim, svejedno zelim pitati mislite li da bih trebala uzeti tabletu za dan poslije u ovakvim slučajevima ili ne? Gdje bi slučaj bio neplodni dani i menstruacija u toku u ciklusu od 27 dana.

Ivo Balenović, dr. med.

21.07.2022. 12:55

Poštovana, u plodne se dane računaju tri dana prije i tri dana nakon ovulacije. Kod urednog 28 dnevnog ciklusa ovulacija nastupa 14. dana. Imali ste odnos u vrijeme neplodnih dana. Postkoitalna kontracepcija nije potrebna.

DollyLove

22.07.2022. 08:25

Poštovani,

Hvala na odgovoru. Danas sam evo imala ginekološki pregled igrom slučaja i da, nisam još ovulirala.
Dobro, eto, računam tri dana prije i poslije. Hvala na savjetu.

Ivo Balenović, dr. med.

22.07.2022. 12:05

Nema na čemu.