Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.01.2012. 22:55

Poštovana, svakako da vodene ciste vrlo često puknu sa dolaskom menstruacije. Savjetujem da iza završene menstruaciju otiđete na pregled da se vidi da li ista još postoji.

green_lady

02.02.2012. 13:20

Nakon menstruacije sam isla na pregled i ciste vise nije bilo.
Medjutim vec sam sljedeci mjesec nakon toga pocela piti
kontracepcijske tablete ( iskljucivo zbog zastite). Cista se vise
nije pojavljivala vjerojatno radi tableta.

Vracaju li se takve ciste i mogu li zbog njih imati problema
kada odlucim ostati trudna?

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.02.2012. 22:20

Poštovana, tijekom uzimanja pilula ciste vam se neće vratiti. Mislim da se ne trebate brinuti.

saryb

17.02.2012. 21:05

Poštovanje,

Neki dan sam bila na ginekoloskom pregledu nakon sto mi je ciklus kasnio 15 dana. Prije toga sma radila testove da vidim da li je slucajno trudnoca upitanju ali nije. Doktorica mi je rekla da imam kolabiranu cistu na jajniku, i ja sva sretna izadjem iz ordinacije zahvaljujuci bogu sto nije trudnoca. Ali evo prodje vec 60 dana od zadnjeg ciklusa ja nisam dobila, pa upalim net da procitam malo o tim cistama. I sada sam veoma zabrinuta, jer postoje neke opasne ciste i komplikacije. Da li je ova moja kolabirana opasna, i kolko moze potrajati to da ona pukne.

Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.02.2012. 13:55

Poštovana, ako je cista kolabirana, onda je i puknuta.
Dakle trebate se ponovno javiti na pregled jer vam menstruacija kasni mjesec dana. Svakako napraviti ponovno test na trudnoću.
Ako Vam svaki mjesec kasni, treba razmisliti o primjeni kontraceptiva da se ciklus normalizira , te smanji mogućnost nastajanja folikularnih cista jajnika.

azanet

21.02.2012. 16:05

Poštovani, imam 45 godina i troje djece. Na sistematskom pregledu ustanovljena mi je cista na lijevom jajniku 5x6 cm koja je nastala tijekom prošle godine (zadnji ginekol.pregled bio u 6 mj 2011.) U 01/2011 stavila sam Mirenu. Da li je spirala mogla biti uzrokom ciste? Da li trebam poslušati dr koji mi je prepisao Proveru, ili dr koji je rekao da se javim za dva mj kako bi pratili cistu i vidjeli što se događa? Obzirom da sam između dva pregleda imala i menstruaciju koja je od stavljanja spirale oskudna i traje tri dana a cista nije pukla, trebam li biti zabrinuta ? Nemam nikakvih smetnji osim ponekad bola u križima na mjestu gdje je cista.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.02.2012. 22:10

Poštovana, svakako da Mirena utječe na veću pojavnost cista na jajnicima.
Poslušajte svog liječnika i uzmite propisanu terapiju.
Savjetujem takođe i marker iz krvi Ca 125.

21guns

26.02.2012. 13:25

....dobar dan Vam zelim.. Prije vise od dva mjeseca sam primljena u bolnicu na odjelu hirurgije zbog nesnosljivih bolova u desnom dijelu u podnozju stomaka...ciljali su na slijepo crijevo ali prilikom ultrazvuka,nalaza kao i pregleda ginekologa ustanovili su da se radi o vodenim cistama na desnom jajniku...takodjer mi je moj hirurg koji me primio pod svoj nadzor odlucio da mi ipak odstrani slijepo crijevo upravo zbog tog jajnika jer se kako on kaze prilikom upala i slijepo crijevo upali i pritisce mi desni jajnik prilikom cega dolazi do naglog pucanja cista i tolikih bolova dodao je jos da je to najbolje da se odstrani jer sam mlada imam 22 godine i da mi poslije nebi stvaralo problem zaceca... savjetovao mi je da idem redovno ginekologu sto i cinim ali se na jednom pregledu pokazu dvije manje ciste do 3mm dok se na vec drugom pregledu pokaze samo jedna i do 10 mm i tako se desava stalno nekada nema ni jedne i opet se pojave medjutim mene i dalje zna da spopadnu nesnosljivi bolovi... i prilikom sexualnog odnosa imam takodjer jake bolove,zadnji puta sam bila kod ginekologa prije 8 dana i cista je jos uvijek tu a doktorica mi je dala samo dovicin tablete za bolove...neznam sta dalje da radim jer me brine to takvo stanje i najvise zbog toga da nebi imala problema sa zacecem...unaprijed Vam hvala na Vasem odgovoru...

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.02.2012. 15:05

Poštovana, ciste veličine koje ste naveli zovu se folikuli, te normalne se nalaze na jajnicima.
Doktorica Vam je dala antibiotik zbog bolova i vjerovatno dokazane upale jajnika i jajovoda.
Pošto Vam nije bolje, savjetujem da se ponovo javite svojoj doktorici i da se požalite na smetnje .
Svakako bi dobro bilo napraviti krvnu sliku, CRP, urinokultutu te cerviklane briseve da se terapija da prema nalazu antibiograma.

Marta13

28.02.2012. 09:25

Poštovani,
Imam cistu na ljevom jajniku veličine 40mm. Cista je vodena. Ono što me brine je povišen CA -125, vrednost ide od 64-88. Inače, nemam nikakve bolove,zapravo, samo na polovini ciklusa me malo žiga, vjerojatno kad je ovulacija. Cistu imam duže vreme, zna da pukne, ali sad ni Orgametril ne pomaže.
Ciklusi su mi uredni na 28 dana. Radila sam UZ dopler i on nije pokazao ništa "strašno". Od čega može taj CA da bude povišen?

ketiss

28.02.2012. 12:35

Poštovani,

12.04.2011. imala sam 2 ciste na desnom jajniku veličine 22x21 i 20x17 mm. Na pregled sam otišla jer sam imala krvarenja po 3-4 dana, svakih 17-19 dana. Terapija je bila Duphaston tablete 2x1/7 dana. Ciste su prošle.
Sada, zadnja 2 menstrualna ciklusa mi traju 43 dana (inače su mi 33) i u oba ciklusa sam primjetila da mi u vrijeme plodnih dana u plodnom iscjedku ima kao malo krvi. Inače nemam nikakvih drugih neuobičajenih simptoma ili bolova. Da li ovo upućuje opet na neke ciste, može li biti od stresa i trebam li opet posjetiti ginekologa?

Unaprijed hvala, lp!

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.02.2012. 22:35

Poštovana, Marta, ne znam koliko Vam je godina.
U mlađoj dobi, najčešće je ovaj tumorski biljeg povišen kod endometrioze.
S obzirom na veličinu te perzistenciju ciste, te povišen Ca 125 savjetovao bih svakako operativan zahvat laparoskopiju.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.02.2012. 22:35

Poštovana, sukrvica je moguća u vrijeme ovulacije ali ono što je čudno je produžen ciklus. Svakako savjetujem da ponovite ultrazvučni pregled, nakon iduće menstruacije.

sani7611

28.02.2012. 23:25

Postovani

Ja bi se nadovezala na ovu temu ........ Zelila bi da vas pitam , ja ima vodenu cistu na jajniku velicine 8.9 cm , i u aprilu idem na umjetnu oplodnu , posto jedino na taj nacim mogu da budem majka. Ova cista nece smetati da se izvrsi transver embriona, medzutim dali postiji kakav rizik ako zatrudnim , hoce li biti kakvih smetnji prilikom trudnoce i dali ta cista moze da pukne u trudnoci

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.02.2012. 16:10

Poštovana, moje mišljenje je u postupak asistirane reprodukcije krenete bez ciste. S obzirom na veličinu ne bih uopće savjetovao postupak dok se problem ciste ne otkloni. Dakle s obzirom na veličinu i perzistiranje svakako laparoskopski zahvat.

sani7611

29.02.2012. 22:50

Postovani

Vec sam imala 2 operacije , gdje su mi sa jednom odstranili desni jajnik jer je cista bila velika , a na ljevom su mi uklonili cistu i jajnik je ostao.Medjutim imala sam u januaru ove godine umjetnu oplodnu i nisam uspjela , zato imamo novi termin u aprili....... kao sto sam vas pitala dali postoji kakav rizik ako zatrudnim sa tako velikom cistom , dali ona moze da se povuce u trudnoci ili da pukne, posto imam 36 godina i nisam radzala .... znaci ovo mi je jedina sansa . Hvala unapred

mkuelily

01.03.2012. 11:00

Poštovanje!
Imam 21 godinu.
Mjesečnica mi je uredna svakih 28 dana,otišla sam na pregled kod ginekologa,i ultrazvukom mi je vidio cistu 4cm.
Vadila sam krv tumorske bileze CA125 koji 20.30. Ginekolog mi je dao terapiju da pijem Provera tablete 2x po jednu dnevno,10 dana i da se nakon toga javim i dogovorim pregled .Mjesečnicu sam dobila 8.2. i sad bi trebala dobiti 8.3
Jako me strah i brinem se da nebih bilo nešto loše.Uglavnom jučer sam popila prvu tabletu danas mi je drugi dan,jućer sam se osjećala umorno,danas sam cijel idan ležala ,boli me donji dio leđa,grudi ,osjećala sam se kao da imam visoku temperaturu ,hladni znoj ,prvo mi vruće pa hladno.Glava me cijeli dna boli i iman vrtoglavicu.Iman tlakomjer te sam izmirila tlak mi je 99, 59,otkucaji srca 119 u mirnom stanju što je preubrzano. Dali su mi to neuspojave od tableta i dali bi ih trebala još nastavitit piti 8 dana da vidim kako će se sve odviti.I također danas sam dva do 3 puta osjetila lagano probadanje na desnoj strani trbuha dok sam se penjala uz stepenice,dali mi je od tableta moguce da ce mi cista brzo puknit jer do sada nisam osjećala ovakve bolove..dali da ih nastavim piti. Il da pitam neke druge da mi predloži s obzirom na moje današnje stanje.
Unaprijed zvahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.03.2012. 17:50

Poštovana, svakako da cista može puknuti ali u trudnoći je veća šansa da još više naraste.
Ginekolozi koji se bave umjetnom oplodnjom svakako ne kreću u postupak ako kod žene bude ciste i manjih dimenzija, a ne veličina vaše.

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.03.2012. 17:50

Poštovana, radi se o nuspojavi gestagena koje uzimate. Konzultirajte svog ginekologa da li da uzimate navedeni preparat dalje ili da pričekate menstruaciju bez navedene terapije.

Isabel A.

10.03.2012. 21:45

Poštovani,
ne znam da li je ovo pravo mjesto za pitanje, ali vidim da cure svašta pitaju pa ću i ja. Mama mi ima 54 godine, u menopauzi je već 3 godine. Bila je na redovitom sistematskom pregledu gdje joj je otkrivena cista. Ovo piše na nalazu: "Desni jajnik 39x25mm, sa rezistentnim folikulom 8 mm, te solidnim odjekom 25x17mm. Lijevi jajnik b.o. bez folikula." Dakle, koliko sam ja shvatila ima cistu od 2,5 cm na desnom jajniku. Usput je vadila CA 125 i on je iznosio 58.5. Možete li mi reći što sve ovo točno znači i što se dalje radi, koje pretrage? Po onome što sam našla na netu 99,8% zdravih osoba ili osoba oboljelih od nemalignih bolesti imaju vrijednosti niže od 65 IJ/ml pa sad ne mogu procijeniti koliko se trebamo brinuti.

Nazad
1 ... 4 5 6 7 8 9 ... 41
Naprijed