Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje za ginekologa


Autor Poruka

Marinela1402

07.01.2020. 00:40

Poštovani,
već dva - tri mjeseca imam upalu vulve i vaginitis. Simptomi, koji se niti u jednom trenutku nisu povukli, niti smanjili, su sljedeći: oteknuće vulve, posebice klitorisa, crvenilo, svrbež, ponekad bol i napetost u donjem dijelu trbuha, ucestalo mokrenje. Kod ginekologa sam svakih 10 dana te svaki put dobivam terapiju za candidu (primijenila sam već 6-7 razlicitih vrsta vaginaleta/krema + diflucan 2x, fluconax). Ne radi se o ponavljajucoj candidi, dakle simptomi ne nestaju, vec konstantnoj upali. Krvna slika mi je uredu, urin sadrži dosta bakterija, cervikalni brisevi i papa test su uredu. Radi li se možda o infekciji mokracnog sustava? Trebam li ponoviti cervikalne briseve?

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2020. 09:51

Poštovana, osim gljivične upale slične simptome može uzrokovati kožna bolest kao što je iritacijski dermatitis (reakcija kože na razne iritanse kao što su sapuni, deterđenti i druga sredstva za higijenu), atopijski dermatitis (reakcija na alergen) ili lichen sclerosus (imunološki razlog). Savjetujem da uradite urinokulturu i preporučam pregled dermatologa.

Maja556

14.01.2020. 23:25

Poštovani,

čitala sam mnoge stvari na internetu o pojavi mjesečnice tijekom trudnoće te više ni sama ne znam u što da vjerujem. Možete li mi, molim vas, reći koliko je mjesečnica tijekom trudnoće česta pojava i da li, kad se pojavi, izgleda kao prava mjesečnica ili se može lako uočiti da nije riječ o pravoj? Ako se i pojavi, da li se javlja više puta za redom ili samo jednom nakon što dođe do oplodnje? Da li se više može tu govoriti o nekom oskudnijem krvarenju, a ne pravoj mjesečnici?


Hvala i lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

15.01.2020. 09:40

Poštovana, kada nastupi trudnoća nema više mjesečnice nego su moguća krvarenja. U početku se može javiti implantacijsko krvarenje koje traje dva do tri dana i puno je oskudnije od menstruacije. Ponekad se može dogoditi da se pojave krvarenja koja se poklapaju s očekivanim terminima menstruacije, no tu ne možemo govoriti o menstruaciji već o krvarenju. Ona su uglavnom oskudnija od menstruacije. To može biti znak da se nešto neuobičajeno događa s trudnoćom. Krvarenje u ranoj trudnoći se javlja u oko 40% trudnica.

zeki.123

15.01.2020. 09:40

Poštovani,
Prije svega da Vas uvedem pomalo u situaciju. Tokom proslave Nove godine sam boravila na hladnom. Također sam imala spolne odnose u razdoblju od recimo 01.01. do 06.01. (Ne svaki dan. S istim partnerom s kojim imam već nekoliko mjeseci.) Zadnju menstruaciju sam dobila 04.01.2020. (Znatno kasnije no inače, čak 37.dan ciklusa).
Da prijeđem na stvar.
Prije dva dana sam osjetila neugodan svrbež na ulazu u rodnicu, no bez ikakvog iscjetka. Kako je bila nedjelja navečer, nisam imala drugog izbora nego se okrenula narodnom liječenju, oprala sam svinjsku mast u 9 voda (zasigurno ste već čuli za to), stavila preko noći na uložak. I osjetno mi se smanjio svrbež. No svejedno san jučer na svoju ruku kupila Canesten vaginalete za rodnicu (tri večeri) te Canesten kremu za rodnicu (tri večeri), dakle, nisam kupila nikakvu kremu za vanjsku primjenu. Sinoć sam stavila prvu tabletu kao i preporučenu dozu kreme i jutros kad sam se probudila, svrbež se pojačao ponovno (u odnosu na večer prije kada sam koristila samo svinjsku mast). I što sada? Nastaviti terapiju još danas i sutra ili prestati?
Zbog čega se dešava da mi je bilo bolje od nekog narodnog lijeka nego od tableta?
Je li moguće da nisu u pitanju Candida gljivice? Jer inače kada sam i prije imala svrbež koristila sam Canesten, ali imala sam i sirasti iscjedak što sada nije slučaj.

Hvala unaprijed. Lp!

Ivo Balenović, dr. med.

15.01.2020. 10:30

Poštovana, bez pregleda ne mogu reći o čemu se točno radi. Moguće da je u pitanju kandida jer simptomi odgovaraju gljivičnoj upali. Upala ne mora uvijek biti praćena sirastim iscjetkom. Moguće da se radi i o alergijskoj reakciji. U tom slučaju potrebna je neka od antialergijskih krema. Nastavite s Canestenom, pa ukoliko se stanje ne popravi javite se liječniku.

anči3119

15.01.2020. 22:15

Poštovani,
imam 21 godinu i prije par godina imala sam smrtni slučaj u obitelji i puno stresa što je pretpostavljam i utjecalo na moje zdravstveno stanje. Imam policistične jajnike što je dijagnosticirano kod ginekologa, međutim unazad dvije godine jako se povećala i dlakavost po cijelom tijelu i licu, promjene raspoloženja, mjesečnice su mi redovite (variraju po 5 dana ranije il' kasnije), imam problem s aknama koji sam uspjela dovesti pod kontrolu sa dermatologom ali one i dalje postoje. Unatoč tome svemu, moj ginekolog me nikad nije poslao na testiranje hormona ili mi prepisao bilo kakve pilule, rekao je samo da moram smanjiti stres (?!), a ja sam uvjerena da postoji hormonalni problem čim postoji tolika dlakavost. Zanima me znate li može li se to nekako prirodnim putem riješiti? Čitala sam i o nekim bioidentičnim hormonima i nekim femimaxx pilulama koje razmišljam da počnem uzimati, pa me zanima biste li mi to savjetovali jer me malo strah uzimati takve stvari na svoju ruku. Molim vas za pomoć jer sam očajna.
Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

16.01.2020. 10:26

Poštovana, prema navedenom simptomima kod Vas vrlo vjerojatno postoji povišena razina androgenih hormona koji uzrokuju pojačanu dlakavost, te akne. Kontracepcijske pilule koje imaju antiandrogeno djelovanje smanjit će akne i pojačanu dlakavost. Redovito vježbanje, zdrava prehrana i kontrola težine su ključni tretmani za PCOS. I mali gubitci u tjelesnoj težini pomažu uspostavi hormonske ravnoteže. Femimaxx je dodatak prehrani koji pomaže uspostavi hormonske ravnoteže. Svakako možete probati s tom terapijom, no ukoliko su promjene jako izražene savjetovao bih da ipak krenete s kontracepcijskim tabletama.

blabla0609

19.01.2020. 14:45

Lijepi pozdrav! Molim Vas pomoc. Prije 2 dana mi je bilo otezano mokrenje te sam shvatila da je rijec o upali mjehura. Pocela sam piti tablete na prirodnoj bazi i danas mi je vec puno, puno lakse, gotovo da i nema simptoma. Ono sto mene muci je - svrbez na ulazu u rodnicu i pomalo peckanje. Javilo se kad i upala mjehura, no sad je vec malo jace. Nemam nikakve druge simptome, niti iscjedak niti ista drugo osim svrbeza i peckanja koje traje vec neka 2 dana. Radi li se o necemu ozbiljnom ili mogu doma na neki nacin rijesiti? Hvala unaprijed i lijepi pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

19.01.2020. 18:40

Poštovana, prema opisanom vjerojatno se radi o gljivičnoj upali. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika/krema (Canesten, Plimycol, Rojazol, Vagisan myko kombi...). Možete ih kupiti u ljekarni bez recepta.

natalius

21.01.2020. 10:45

Postovani,
Ako pri radjenja testa za trudnocu, urin se skuplja u cisti plasticni ili stakleni posud iz kuce (dakle nije kupljen u ljekarni i nije sterilan), da li to moze utjecati na rezultata testa?
Svi uradjeni testovi (7 na broju) pokazale su mi negativan rezultat, ali nisam koristila sterilan posud za skupljanje urina, pa sad nesto umisljam jer sam paranoicna osoba.

Drugo pitanje (takodje paranoicno), da li nakon 74 dana (otprilike 10 tjedana) od odnosa, preko vaginalni UZV se moze vidjeti trudnoca? U tih 74 dana nakon tog spolnog odnosa imala sam 3 menstruacije (ja sam umislila da su sve 3 lazne menge i sam radila testovi) sa trajanjem od po 5 dana, a ginekolog nije govorio nista o mogucoj trudnoci (vjerovatno jer ista ni nepostoji, a i endometrij je bio tanak 4,72 mm) i nalazi su mi bili uredni za taj dan ciklusa. Takodje i nakon tog spolnog odnosa i nakon radjenja UZV, usljedile su jos 2 menstruacije normalno svaki mjesec, a ja jos uvjek razmisljam o mozebitnoj trudnoci!
Sramota me, i znam da moram posjetiti psihologa zbog ovo stanje jer nije normalno.

Oprostite na duzem postu, oprostite na glupa paranoicna pitanja i na moguce pogreske u pisanju (nije mi materni jezik), ali bila bi Vam mnogo zahvalna ako mi odgovorite!
Lp!

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2020. 13:40

Poštovana, testovi i ultrazvuk (u vrijeme kada je rađen) sa 100% sigurnošću isključuju trudnoću.

natalius

22.01.2020. 20:05

Hvala puno na odgovoru!
Znači nije ikako moguče da na rezultat testa utiče to što je urin bio skupljan u
čista plastična šalica koja nije iz ljekarne i nije sterilna?

Ivo Balenović, dr. med.

23.01.2020. 11:30

Nije moguće da to utječe na rezultat.

Helenaaas1234

25.01.2020. 21:30

Postovanje. Vec 3 godine pijem Qlairu radi cisti koje sam operirala.
Zadnja menstruacija mi je bila 05.01.2020. A nakon 7.8 dana posle menstrucije pocelo mi je curiti kao krv,mozda malo i vise smedjkasto. Ali kad imam nuzdu prvo malo krv iscuri. I to traje evo vec ima 10dana ako ne i vise. A trebam sada iducu menstruaciju dobiti 2.2.2020.
Neznam da li otici u doktora ili je to ok,s obzirom da sam i preselila u drugu drzavu,neznam jel moze biti radi toga. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2020. 11:30

Poštovana, bez pregleda ne mogu reći o čemu se radi. Moguće je probojno krvarenje (koje se može javiti kod žena koje uzimaju kontraceptive). Budući da kažete da se javlja prilikom nužde, moguće da je u pitanju upala mokraćnih puteva (za to bi trebalo uraditi analizu mokraće) ili hemeroidi.

Pero28

27.01.2020. 17:21

Poštovani,
dobila sam nalaz pape na kojem pise dijagnoza: Z12.4. Mozete mi pojasniti sto to znaci? Da li to znaci da postoji sumnja na rak vrata maternice? Uz to mi je naznaceno da imam Bacillus vaginalis flora te da pretragu ponovim tek za 12 mjeseci.

Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2020. 21:45

Poštovana, dijagnoza označuje skrining metodu (tj. rano otkrivanje raka vrata maternice) preko papa testa. Nalaz pape je uredan. Bacillus vaginalis označava normalnu vaginalnu floru. Potrebne su samo redovite kontrole, otprilike jednom godišnje.

L&L

30.01.2020. 19:25

Poštovani, imam pitanje i unaprijed hvala na odgovoru. Dijagnoza cin2 i hpv visokog rizika (16 i 10-tak ostalih). Bila sam na kolposkopiji i nalaz je sljedeći "u spekulima porcija cilindrična, blagi ektropion. Kolposkopija: TZ tip 1, vrlo nježni mozaik na prednjoj usni 12 sati. Ne uočava se drugih abnormalnosti."
"Preporuka: ponoviti papa test za 4 mj. U slučaju perzistencije citoloških Cin 2 ili više urednih kolposkopija, razmotriti dg eksciziju.". Dali je po Vama ovaj nalaz bio ipak za biopsiju i nije li 4 mj. preveliki period s obzirom da je u pitanju visoko rizični hpv. Hvala i lp

Ivo Balenović, dr. med.

31.01.2020. 16:25

Poštovana, nema potrebe žuriti. Promjene u smislu CIN -ova se najčešće spontano povuku. U tome najvažniju ulogu ima imunitet. HPV je vrlo rasprostranjen i većina osoba koja s njim dođe u kontakt neće razviti nikakve promjene, ili će se promjene nakon nekog vremena povući. Dovoljna je kontrola za 4 mjeseca i samo ukoliko promjene budu perzistirale potrebno je uraditi dijagnostičko terapijsku eksciziju. Sam HPV se ne liječi, nego samo promjene koje on uzrokuje. Da se i uradila biopsija postupak bi bio isti.

Nazad
1 ... 53 54 55 56 57 58 ... 62
Naprijed