Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje za ginekologa


Autor Poruka

M4C1

06.12.2019. 12:35

Postovani doktore, imam par pitanja. Trudna 30+6 i vec 2 tjedna mi je trbuh stalno nadut i napuhnut i boli me zbog nadutosti pogotovo kad se probudim.. Stalno podrigujem i boli me i zeludac od nadutosti. Rekla sam svojoj gin, ali je ona to samo izignorirala.. Promijenila sam prehranu i jedem puno manje lagane obroke, ali ne pomaze nista.. Moze li to biti nesto ozbiljno ili je to eto tako zbog trudnoce i nece proci dok ne rodim te imate li neki lijek da bi moglo pomoci? Takoder, dobila sam 4kg u mjesec dana i gin mi je rekla da pazim na tlak da ne dode do preeklampsije, tlak mi je uredan i proteini u urinu su negativni. Ja cesto imam jake glavobolje i znaju mi naoteci prsti, a tlak je uredan kao i KKS, je li to mogu smatrati onda normalnim simptomima trudnoce ili? Hvala na odgovorima!

Ivo Balenović, dr. med.

06.12.2019. 18:05

Poštovana, problemi koje navodite česti su u trudnoći. To je zbog djelovanja hormona progesterona koji 'uspavljuje' probavu, ali i dijelom zbog pritiska djeteta na probavni trakt. Pokušajte u prehranu uvesti hranu bogatu vlaknima (voće, povrće, žitarice, mahunarke, smokve i šljive). Hrana bogata magnezijem (kelj, kupus, blitva, neke mineralne vode) također potiče probavu. Pijte puno tekućine (čaj od kamilice, prirodni negazirani sok), a ujutro natašte čaša tople vode povoljno djeluje na probavu. Poželjno je baviti se tjelovježbom (šetnja) jer to potiče rad crijeva.

Lea772

06.12.2019. 22:05

Poštovani,
menstruacija u listopadu mi je trajala od 8.10. do 12. 10. (12.10. sam imala 2 nezaštićena odnosa, prekinuti snošaj te sam taj dan počela piti pilule Adexa prvu karticu nakon pauze od godinu dana). Sljedeća menstruacija mi je došla normalno 28 dan i trajala je od 4.11. do 8.11. (bila je normalna, sa krvnim ugrušcima i tamno crvena boja krvi). Zadnja menstruacija mi je počela 3.12. 3 dana prije menstruacije koristila sam canesten vaginalete jer sam imala neku upalu. Ova menstruacija mi je bila nekako čudna. Prva 3 dana sam imala nekakvo sluzavo krvarenje (samo pola dana je bila normalna krv, ostalo sve krv pomješana sa sluzi i jako slabo, inače su mi menstracije prva 2-3 dana obilne). Danas mi je 4 dan menstracije i cijeli dan nisam krvarila i mislila sam da je završila jer je jučer bio samo smečkasti iscjedak pri kraju dana. Danas sam uočila na ulošku svijetlo crvenu krv, uz to sam osjetila neku slabost (podrhtavanje tijela, ruku i nogu) te slabiju bol u donjem dijelu trbuha. Malo me uplašila ta svijetla krv 4 dan menstruacije i ova dva simptoma pa me zanima jeli to normalno te ako nije što je mogući uzrok? Trenutno ne mogu ići svome ginekologu jer sam u drugom gradu, a i zadnji pregled mi je bio u 9 mjesecu te je papa test uredu. Hvala vam unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

07.12.2019. 10:30

Poštovana, krvarenje koje ste opisali posljedica je kontracepcijskih tableta zbog toga što stanjuju sluznicu maternice. Zbog toga je krvarenje puno oskudnije , a ponekad može i izostati. Podrhtavanje ruku i nogu ne bi trebalo biti povezano s kontraceptivima, no ukoliko bi se to ponavljalo javite se liječniku.

Marinela1402

12.12.2019. 12:46

Poštovani dr.,
od 10. mj. imam problema sa simptomima koji nalikuju candidi; crvenilo, svrbež, oteknuće, bijele sitne točkice. Od same pojave simptoma do danas bila sam u više navrata kod ginekologa, a prije prvog odlaska ginekologu koristila sam prvo Canesten, a zatim i vaginalete drugog proizvođača također za candidu (moram napomenuti da sam nemalo prije koristila antibiotik što povezujem s nastankom ovih tegoba). Prvi pregled kod gin. rađen mi je PAPA test (uredan) i dana mi je terapija za candidu (rojazol vag. i krema), nakon toga stanje mi se nije popravilo te dobivam drugu terapiju za candidu (ne sjećam se koje vaginalete i fluconax). Potom dobivam sljedeću terapiju Macmiror vaginalete i krema, niti to ne otklanja simptome. Uz sve to, pijem i probiotike. Zadnji posjet ginekologu napokon mi je uzet bris, koji biva uredan. No, sipmtomi su i dalje isti. Sada već više od 2 mj. vučem iste sipmtome, nakon bezbroj terapija uz već poremećenu vaginalnu floru, dr. mi prepisuje još jednom rojazol. Kupila sam i probiotike u obliku vaginaleta koje namjeravam koristiti nakon rojazola. Što se iscjedka tiče, ne mogu ga sa sigurnošću odrediti s obzirom na konstantno korištenje vaginaleta, no ponekad ima i miris kao kod bakterijske infekcije.

Što mislite da li trebam nastaviti primjenjivati rojazol, tj. da li je moguće da me i dalje muči candida? Moram napomenuti da nikad prije nisam imala problema s rješavanjem candide i uvijek sam ju uspješno tretirala canestenom. Kako je moguće da mi je bris uredan unatoč navedenim sipmtomima? Preporučate li analizu kks i urina?

Hvala unaprijed, lp.

Ivo Balenović, dr. med.

13.12.2019. 10:15

Poštovana, savjetujem da uradite krvnu sliku i odredite vrijednost šećera u krvi, te urin. Prema opisanim simptomima moguće da se radi i o miješanoj gljivično bakterijskoj upali, stoga preporučam vaginalete šireg spektra (polygynax npr.). Potrebno je obratiti pažnju na prehranu. Gljivice koriste u svojoj prehrani ugljikohidrate, pa rastu više što je veća ponuda ugljikohidrata. Savjetujem prehranu bogatu biljnim vlakanima (cjelovite žitarice: smeđa riža, proso, ječam, svježe povrće) uz izbacivanje rafiniranih šećera i ugljikohidrata (anti-kandida dijeta). Treba izbjegavati namirnice kao što su kruh, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljikohidrati koji mogu pogodovati pretjeranom rastu gljivica.

Maja556

13.12.2019. 23:45

Poštovani,

prije par mjeseci sam počela primati terapiju eritropoetinom subkutano i do sad sam primila 24 injekcije lijeka. Zadnja mjesečnica koju sam imala je došla 15 dana nakon prethodne, a sad ova koju trebam dobiti kasni. Zanima me da li mislite da je moguće da mi se ciklus poremetio zbog lijeka? Inače mi je ciklus uvijek normalan sa dolaskom mjesečnice u razlici od par dana u svakom idućem ciklusu.

Hvala na odgovoru i lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

14.12.2019. 10:55

Poštovana, svaka bolest kao i lijekovi mogu utjecati na menstruacijski ciklus. Ciklus se može posmetiti i uslijed stresa, poremećaja u prehrani te pojačanih tjelesnih aktivnosti. Niste naveli da li imate spolne odnose jer kada kod kod žena u reproduktivnoj dobi izostane menstruacija prvo treba misliti na trudnoću.

Marrrtinaaa83

14.12.2019. 16:45

Poštovani
prije g dana sam rodila carskim rwzom za ko tracepciju smo koristili cerazzete te sam nakon prestanka izdajanja počela koristiti adrianne sad pijem 6 blister i na 15 sam tableti ostalo je jos 10 do placebo.. juttos sam prokrvarila s tim da je zadnjim blisterom na placebu bilo jako oskudno krvarenje možda 2 dana trajanja.. što je uzrok ovom krvarenju? prije 2 dana sam osjetila bol u bubregu i jajniku i imam glavobolje.. također cu napomenuti da pilule ne preskacem pijem ih u isto vrijeme svaki dan jednino sto sam početkom ovog blistera s 17 h prešla na 18 h.. da li je trudnoca iskljucena?

Ivo Balenović, dr. med.

14.12.2019. 23:35

Poštovana, radi se o probojnom krvarenju. Trudnoće je isključena.

Lola322

15.12.2019. 22:55

Poštovani,
Planiram svakako ginekologu no dok čekam na pregled htjela bih čuti vaše mišljenje.
Prije otprilike 2 mj.pojavila mi se kvržica na vagini, odnosno velikoj usni. Postajala je sve veća i bolna, mislila sam da se radi o urasloj dlaki pa sam počela primjenjivati Garamicin mast. Svakih par dana iz kvržice izlazi gnojni sadržaj pomiješan s krvlju te se tako iznova puni, navedeno se ponovilo već par puta. Zadnji tjedan dana primjetila sam i iscjedak iz vagine ponekad krvav, ponekad smeđi, neugodnog mirisa. Ne znam da li je povezano jedno s drugim.
Imam redovite menstruacije, iduća za 7 dana. Također, spolne odnose bez zaštite.
Znam da ne možete dati točnu dijagnozu no voljela bih čuti mišljenje o čemu bi se moglo raditi. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

16.12.2019. 10:00

Poštovana, moguće da je došlo do upale Bartholinijeve žlijezde ili je u pitanju lojna cista (potkožna kvržica), koju mogu uzrokovati lezije kože ili začepljene pore i kanali. Kada se lojna cista upali može postati bolna. Nije ništa opasno, ali je potreban pregled da se postavi točna dijagnoza.

Lola322

16.12.2019. 10:35

Puno hvala na odgovoru.
Što se tiče iscjetka koji sam opisala da li je moguće da je povezan sa tom kvržicom (ista se nalazi na sredini velikih usana)?
Danas je pojačan, nakon što je jučer iz kvržice iscurio gnojno krvavi sadržaj. Neugodnog je mirisa pa koristim tampone.

Smatrate li da bi bilo bolje otići odmah na pregled ili da pričekam idući mjesec kada mogu doći na red kod ginekologa?

Ivo Balenović, dr. med.

16.12.2019. 15:00

Ukoliko iscjedak ima neugodan miris riječ je o bakterijskoj upali. Savjetuje da se javite na pregled u hitnu službu jer je u tom slučaju potrebna terapija antibioticima - moguće da je u pitanju upala Bartolinijeve žlijezde.

M4C1

19.12.2019. 00:25

Postovani doktore, hvala vam na odgovoru. Htjela bi vas pitati jos samo, moze li biti preeklampsija bez povisenog tlaka i proteina u urinu? Tlak mi ide do 135/85 u danu, a proteini su negativni, dok ostale simptome imam. Bol u abdomenu, otjecanje saka i nogu od koljena na nize, jake glavobolje.. Sada sam 32+5 i brine me to uzasno.. S tim da mi noge nateknu samo preko noci i kad se dignem iz kreveta kad malo prohodam, sve je okej. Takoder inda napomenem i da imam bolove u bubrezima bez ikakvih ostalim simptoma sto mi jengin rekla da nije nista jer nema drugih smetnji. Hvala vam puno na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

19.12.2019. 10:15

Poštovana, bez povišenog tlaka i proteina u urinu nema preeklampsije. Navedeni simptomi su uobičajeni u trudnoći.

M4C1

20.12.2019. 09:35

Hvala vam puno dokotore, stvarno ste me umirili happy A je li normalno da prstu oteknu usred dana? Budu mi oteceni ujutro kad se dignem, ali mi znaju oteci i usred dana, a sve trudnice koje znam sad, njima budu oteceni samo ujutro.. Takoder, imate li savjet kako onda smanjiti otecenost jer slano ne jedem i pijem puno tekucine..

Ivo Balenović, dr. med.

20.12.2019. 11:20

Zadržavanje vode u tijelu česta je fiziološka pojava tijekom trudnoće, a uzrokuje oticanje ruku, nogu, stopala i gležnjeva. Savjetujem da smanjite unos soli i rafiniranih šećera. Preporučam magnezij i vitamin B6 jer su učinkoviti u smanjenju zadržavanja vode u tijelu. Hrana bogata kalijem (banana, mlijeko, špinat, leća, brokula, piletina) također pospješuje izlučivanje vode iz tijela.

IMA1164

29.12.2019. 17:25

Radila sam test za trombofiliju nalaz sljedeci
1- normalan tip gena za faktor V
2- normalan tip gena za faktor II
3- heterozigotni tip gena (CT)
4-insercijsko-delecijski polimorfizam (4G/5G)
5- insercijski genotip (II)
zanima me zbog 5 spontanih pobacaja da li sam andol ili heparin. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

29.12.2019. 20:55

Poštovana, obzirom na anamnezu preporučljiva bi bila terapija niskomolekularnim heparinom.

Nazad
1 ... 52 53 54 55 56 57 ... 62
Naprijed