Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje za ginekologa


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

30.04.2020. 10:30

Poštovana, kod žena koje doje hormonske tablete su kontraindicirane.

sb34

17.05.2020. 23:25

Poštovani,
Zanima me životni vijek spermija nakon ejakulacije, dakle kad se nađe izvan tijela, na mokroj površini? Konkretno, kad bi se našli na / u wc školjki, koliko dugo bi živjeli, tj bili aktivni?
Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

18.05.2020. 09:05

Poštovana, životni vijek spermija izvan reproduktivnog trakta je vrlo kratak. Spermiji umiru i prije nego li se ejakulat osuši. Nešto duže mogu preživjeti samo u vodi, a na zahodskoj školjci bi mogli preživjeti možda koju minutu.

magal

18.05.2020. 12:15

Poštovani,
jesu li u slučaju urednog PAPA testa i planiranja trudnoće potrebni i cervikalni brisevi? Naime, nakon laparoskopske operacije endometrioze na lijevom jajniku u 10. mj. 2016. (cista 7 cm, jajnik sačuvan) počela sam piti terapiju, kratko Rosanelle, a već dulje Claxi. Tada su počele i infekcije kandidom par puta godišnje koje bi najčešće nestale na neko vrijeme upotrebom Geonistina/Rojazola/Vagisana (kombinacija vaginaleta i kreme), međutim nakon zadnje upotrebe Geonistina, prije mjesec dana, na pregledu prošli tjedan je ustanovljeno da ima još malo gljivica, a također povremeno osjetim svrbež. Je li moguće da se ne radi o gljivicama? PAPA test je uvijek dosad bio uredan. Budući da će rezultati PAPA testa doći tek za 6-8 tjedana, a s obzirom da oko tog perioda planiram prekid kontracepcije i početak pokušaja trudnoće, je li preporučljivo u međuvremenu napraviti i cervikalne briseve? Također, na UZV je sve bilo uredno, osim jedne ciste od 17 mm na lijevom jajniku koja je ondje od 7. mj. prošlle godine. Jesu li mi potrebne ikakve dodatne pretrage prije pokušaja začeća?

Ivo Balenović, dr. med.

18.05.2020. 14:15

Poštovana, prije pokušaja trudnoće nisu potrebne nikakve posebne pretrage. Gljivice (Kandida) normalno žive na čovjeku (i u rodnici) i kada se poremeti mikrovaginalna flora one porastu u većem broju i uzrokuju upalu. Simptomi gljivične upale najčešće su svrbež i pojačani iscjedak. Kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive gljivične upale su nešto češće. Brisevi nisu neophodni prije trudnoće, no nije loše uraditi ih. Oni su obavezni u sklopu obrade neplodnosti i kod trudnica s prethodnom anamnezom pobačaja ili prijevremenih poroda, te kod sumnje na spolno prenosivu bolest..

pb1510

18.05.2020. 19:00

Postovani!
Pijem kontracepcijske pilule vec 4 mj (Claxi) i ponekad sredinom ciklusa osjetim blage grceve kakve sam znala osjecati prije kad nisam koristila pilule i kad sam imala ovulaciju, je li to normalno? Zvucat ce glupo, ali je li moguce da pilule kod nekih zena jednostavno ne djeluju usprkos redovitom uzimanju? Prosli mjesec mi je menstruacija trajala samo 3 dana, 2 dana obilno, a 3 dan samo smedi iscjedak, ali pretpostavljam da je to normalno obzirom na uzimanje pilula. Sada mi je 22 dan ciklusa, a negdje vec oko 16, 17 dana su me pocele boljeti grudi i imam grceve kao da cu dobiti menstruaciju svaki cas. Je li to vec bio pms jer nikad nisam bila u toj situaciji da me tako rano pocnu boljeti grudi pred menstruaciju. Je li to ok ili trebam brinuti? I ispricavam se, ali inace sam po prirodi veliki panicar i uzasno me strah nezeljene trudnoce, a ponekad se zanesem s deckom i ne pazimo bas. Znam da pilule pomazu, ali ja i dalje imam taj neki strah. Molim Vas umirite me nekako jer mi se ovaj mjesec stvarno cudne stvari u ciklusu događaju i pomalo brinem. Unaprijed Vam puno hvala!!

Ivo Balenović, dr. med.

19.05.2020. 11:10

Poštovana, pilule djeluju tako da spriječavaju ovulaciju. Osim toga one djeluju na endometrij (sluznica maternice) tako da ga stanjuju zbog čega postaje neadekvatan za implantaciju (iako nema ovulacije - stoge ne postoji mogućnost oplodnje i implantacije). Zbog stanjenog endometrija krvarenja su oskudnija i kraća od uobičajene menstruacije. Budući da 4 mjeseca uzimate kontraceptive, ne postoji mogućnost trudnoće.

sb34

19.05.2020. 12:25

Poštovani,
hvala Vam na informaciji i odgovoru.
Nastavno na moje prethodno pitanje, znači da nema šanse da ti spermiji (ako su prisutni u / na školjci) budu aktivni dovoljno dugo, da bi ih žena mogla "pokupiti", ako se ubrzo nađe na istoj?
Iskreno, ne vjerujem da je moguća oplodnja na bilo koji način, osim ejakulacijom u rodnicu, u plodnim danima, i pitanje je možda glupo, no ipak me zanima Vaše mišljenje?

Ivo Balenović, dr. med.

19.05.2020. 14:20

Nema šanse da na taj način dođe do oplodnje.

magal

29.05.2020. 12:25

Poštovani, hvala Vam na savjetu. Još jedna stvar me zanima - ako smo muž i ja jedno drugom jedini spolni partneri ikad, koje od infekcija koje se mogu ustanoviti cervikalnim brisom (osim Candide) su uopće moguće? Moja ginekologinja kaže da je preporučljivo učiniti briseve tek ako PAPA pokaže neke znakove upale, što dosad nikad nije bio slučaj.

Ivo Balenović, dr. med.

30.05.2020. 13:05

Poštovana, aerobne bakterije mogu nastaniti rodnicu i za njih (osim u trudnoći) nije potrebna terapija (npr. streptokok). Spolno prenosive bakterije (ureaplazma, mikoplazma, klamidija) mogu se, osim spolnim, iznimno rijetko prenijeti i nekim drugim putem (uporabom ručnika, preko sanitarnih čvorova, sredstava za higijenu...). HPV (visokog rizika) se prenaša isključivo spolnim putem

Roza7385

22.06.2020. 10:55

Poštovani,
Prošlu menstruaciju sam imala 22.5, odnose sam imala ali s prekinutim snošajem. Kada koristimo kondom jako me peče cijelo područje. Jesam li alergična na lateks ili ?
8.6 sam imala krvav iscjedak koji se samo vidio na papiru i trajao je 2 dana i prije nego sta sam dobila menstruaciju koja je kasnila imala sam rozi odnosni krvav iscjedak(5 dana) s boli i pritiskom u donjem dijelu trbuha. Dobila sam menstruaciju ali ona je oskudna i nema ugrušaka kao inače. Trebam li posjetiti ginekologa i koje testove da napravim ?

Ivo Balenović, dr. med.

22.06.2020. 14:15

Poštovana, moguće da ste alergični na lateks. 8.6. je najvjerojatnije bilo ovulacijsko krvarenje. Menstruacije ne moraju uvijek biti istog intenziteta i duljine trajanja. Nije na odmet da posjetite ginekologa radi uobičajenog pregleda (UZV i papa test)

smjesko.2409

24.07.2020. 21:50

Postovani,

Imam 26 godina i cijeli zivot imam uredne menstrualne cikluse, ali sam (pretpostavljam genetski) podlozna cestim vaginalnim infekcijama. Zadnji put sam u ginekologa bila pocetkom lipnja, obavila sam i Papa test. Dok sam cekala rezultate PAPA testa, ginekologica mi je propisala Acidofilus vaginalete, a po dolasku nalaza, Fluomizin vaginalete (10 nociju).

Duljina ciklusa do sijecnja ove godine mi je bila uglavnom 28/29 dana, ali od sijecnja mi se ciklus skratio na cca 24-26 dana.

Zadnju menstruaciju sam imala 19.06., te sam terapiju s Fluomizinom obavila po zavrsetku menstruacije. Zasticene spolne odnose (kontracepcija prezervativ) sam imala 2.07, 9.07. te 13.07.

Ovaj mjesec mi menstruacija kasni 10 dana. Iako smatram da ne postoji sansa za trudnocom, test sam napravila 22.07., odnosno 8.-i dan kasnjenja menstruacije i bio je negativan. Meni su grudi napuhane i malo bolne, svaki dan vise manje imam grceve kao da cu dobiti svaki cas i jesam malo umornija, ali to pripisujem poslu i vrucini.

Smatrate li da trebam ponoviti test ili postoji neki drugi razlog kasnjenja menstruacije, mozda koristenje navedenih terapija? U ginekologa sam narucena tek u petak, 31.07.

Hvala Vam puno i lp

Ivo Balenović, dr. med.

25.07.2020. 11:45

Poštovana, prema navedenom, trudnoća se može isključiti. Vjerojatno je u pitanju hormonski disbalans. Menstruacija će doći.

searanex

04.08.2020. 12:50

U roku od 4 tjedna imali smo 6 spolnih odnosa sve sa zastitom i ranije izvadenim i nikad nije proso nimalo sperme kroz kondom, medutim cura ima jake bolove i 8. dan je menstruacije? Jeli moguce da je nazalost ta trudnoca?

Ivo Balenović, dr. med.

04.08.2020. 14:05

Ne radi se o trudnoći budući da je došla menstruacija.

searanex

04.08.2020. 14:20

Zadnji spolni odnos bio je 19.7. a menstruacija je pocela 27.7.

searanex

04.08.2020. 14:20

koj je onda razlog jake boli 8. dan i produljene menstruacije? Doduse putovalo se s mora u Njemacku, pa je mozda i to ali citali smo na internetu da se znalo desiti da trudnice zamjene menstruaciju sa krvarenjem da slicno traje i da se desio problem, isto tako da je produzena menstruacija jedan od simptoma trudnoce...

Ivo Balenović, dr. med.

04.08.2020. 19:35

Produžena menstruacija nije znak trudnoće, nego hormonske neravnoteže. Bolovi često prate menstruaciju, ali mogu potjecati i od drugih organskih sustava (npr. upala mokraćnih puteva).