Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje za ginekologa


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

04.04.2019. 10:40

Poštovana sanidica, Pozitivan nalaz anti HBc IgM zajedno s pozitivnim nalazom HBsAg ukazuje na akutnu infekciju virusom hepatitisa B. U slučaju spontanog izlječenja od hepatitisa B, imati ćete samo antitijela na hepatitis B (anti-HBs). Savjetujem pregled hepatologa.

Ivo Balenović, dr. med.

04.04.2019. 10:40

Poštovana Ichbin, pauza nije potrebna. Aspirin neće utjecati na rezultate. Obzirom na porodičnu anamnezu dvt savjetujem da uradite testove na trombofiliju.

sanidica

04.04.2019. 11:10

Postovani, hvala. Doslo je do nesporazuma. Nalaz HbsAg je negativan, a antitijela Hbs su pozitivna i Ukupna antitijela Hbc su pozitivna. Nemam HbsAg u krvi.

Ivo Balenović, dr. med.

04.04.2019. 11:30

Pozitivan nalaz anti HBc ukazuje na infekciju virusom hepatitisa B ali zahtjeva testiranje na anti HBc IgM, ako je on pozitivan to ukazuje na akutnu infekciju. Ukoliko je ukupni anti HBc pozitivan a anti HBc IgM negativan to upućuje na kroničnu infekciju

Ichbin

04.04.2019. 17:15

Postovani, hvala Vam na odgovorima.
Moj ginekolog je znao za porodicnu amnezu prije uvodjenja kontracepcijskih, morala sam uraditi vrijeme koag i krvarenja, inr, fribrinogen i a-PTT nalazi su bili uredni te mi je dopustena terapija. Danaa sam ponovila nalaze i ovo su rezultati:
INR-0.90 (85-1.15)
a-PTT-32.8 (27-42)
Vrijeme krvarenja-230 (60-240)
Vrijeme koagulacije-300 (300-900)

Koliko je meni jasno ovo vidim da mi sve spada u referentbe vrijednosti. Smijem li nastaviti piti kontracepcijske? Veceras bih trebala poceti novu kutiju bez pauze.

Ivo Balenović, dr. med.

05.04.2019. 09:56

Poštovana, slobodno nastavite s tabletama.

Ichbin

05.04.2019. 10:25

Postovani hvala Vam puno. Mozete li mi jos reci sto znaci ovo vrijeme koagulacije na 300? Vidim da je na donjoj granici. Da li to znaci da mi se krv brze zgrusava i da mi prijeti rizik od dvt? Na prvim nalazima prije godinu vrijeme krvarenja je bilo 170, sada je na 230, a koagulacije 710, takodjer je i inr bio iznad 1, a sada 0..90. Je li sada snizemo vrijeme koagulacije upravo zbog kontracepcijskih tableta? I je li istina da je rizik od tromboze najveci u prvoj godini?

Ivo Balenović, dr. med.

05.04.2019. 13:10

Vrijeme krvarenja označava trajanje krvarenja. Duljina krvarenja ovisi o broju trombocita i sposobnosti konstrikcije krvne žile. Vrijeme zgrušavanja krvi je vrijeme potrebno da se krv zgruša in vitro (u epruveti). Vaše su vrijednosti u granicama normale i ne prijeti vam dvt. Normalna vrijednost protrombinskog vremena PV je jednako ili više od 0,70. Snižene vrijednosti ukazuju na povećanu sklonost krvarenju. INR znači internacionalni normirajuči omjer i služi ujednačenju dobivenih vrijednosti u različitim laboratorijima.

Jellenap

07.04.2019. 00:30

Postovani dr,
Porodila sam se prije godinu dana. Tom prilikom mi je radjena epiziotomija. U vrijeme dok su stajali konci primijetila sam mali delic tkiva na preponi koji nije obuhvacen iglom i koji je zagnojio. Nakon dva do tri dana to se povuklo i pocelo zarastati. Nakon mjesec kada sam i uredno otisla na kontrolu, nije se nista primecivalo. Ali nakon nekog vremena sam primijetila kako se tu stvorilo kao zadebljano tkivo. Meni to stvara psihicki pritisak jer mi smeta i imam osecaj da se neugodna bol javlja zbog toga. Rekli su mi da se osecaju promene i godinama posle poroda. Mene je dugo boljelo,pa sam prepisala slucaju da se i meni to desava. U nekim trenucima sam mislila i da mi je urasla dlaka pod kozom pa tako i stvorila to ispupcenje. Pod rukom se nista ne oseca, i ne vidi se kad je zategnuta koza, ali kad se skupi tada se vidi taj visak tkiva. Da li se desava to u nekim slucajevima, i sta uraditi kako bi se utvrdilo da li se ta neugodna bol javlja zbog toga?

Ivo Balenović, dr. med.

07.04.2019. 11:50

Poštovana, savjetujem da se javite na pregled. Nastala promjena se može kirurški odstraniti.

Kikiriki95

08.04.2019. 15:15

Postovani, danas mi je 16. dan od inseminacije, a 29. Dan ciklusa, medjutim menzesa jos nema. Pa me interesuje, da li je moguca trudnoca, s obzirom da bi poslije stimulacije koju sam imala prije inseminacije, sigurno menzes nastupio na vrijeme da je trebao, ako ne grijesim?

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2019. 20:25

Poštovana, uradite test. Moguće da se radi o trudnoći.

Anit@

09.04.2019. 10:20

Poštovani,

Imala sam nezaštićeni spolni odnos s osobom vrlo sumnjiva morala. Naime, ispostavilo se nakon toga da je osoba imala mnogoooo partnera prije mene te mi dođe kao da sam ja spavala sa svim tim osobama, čega se užasavam. Neoprezna sam bila, znam. Sada bih se najrađe testirali na sve spolno prenosive bolesti jer inače dosta pazim i željela bih jednog dana urednu trudnoću. Koliko mora proći od odnosa da osoba može napraviti neke testove, odnosno briseve i koje bi sugerirali?

Ivo Balenović, dr. med.

09.04.2019. 14:40

Poštovana, vrijeme inkubacije je različito za različite uzročnike. Savjetujem da uradite briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, te antitreponemski test. Pričekajte mjesec dana od odnosa.

sluzbeno

10.04.2019. 20:30

Poštovani,
29.03. dobila sam redovnu menstruaciju, međutim po završetku iste, kroz dva dana sam počela ponovo po malo da krvarim. Ljekar mi je dao da pijem Primolut-Nor-5.
Mene zanima da li dok pijem ove tablete imam plodne dane?
Naime, juče je dečko svojim polnim organom trljao moj, nije ulazio u mene samo je to trljanje trajalo možda minut-dva.
Da li na taj način može da dođe do trudnoće?
Ja odnose još nisam imala.
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

11.04.2019. 09:20

Poštovana, Primolut Nor nije kontraceptiv, a na opisani način nije moguća trudnoća.

Ichbin

11.04.2019. 09:20

Postovani veliko Vam hvala na odgovorima. Imam jos jedno pitanje sigurna sam da nemam razloga za brigu ali htjela bih vase strucno misljenje. Pijem kontracepcijske, u porodici imamo trombozu povrsinskih vena. Moji nalazi koagulacije su uredni. Inace imam dosta svijetao ten, i koliko znam vene su mi uvijek bile vidljivije na grudima i nogama. Nisu prosirene, ne bole ali se vide pod kozom. Ima li to veze s tenom ili ne? Na internetu ne mogu naci nista o tome, a do sada nisam ni razmisljala.

Ivo Balenović, dr. med.

11.04.2019. 13:40

Poštovana, kod osoba svjetlije puti površne su vene vidljive, i to je uobičajeno.

njuska55

13.04.2019. 22:20

Postovani,
Imam pitanje za vas i nadam se iskreno da cete mi moci odgovoriti. Naime prije oko godinu i pol sam napipala malu kvrzicu na podrucju stidne regije, na venerinog brezljuku, blizu prepone, ali ipak nesto medijalnije., doktorica mi kaze da je kvrzica lokalizirana malo iznad tuberculum pubisa. Kvrzica je po mojoj procjeni velicine graska, tvrda i nepomicna, na povrsini koze nema nikakvih manifestacija, mogu je jedino napipati. Tada, prije godinu i pol sam isla na uzv gdje su mi rekli da je prisutna hipoehogija zona u potkoznom tkivu nesto nepravilnijeg izduzenog oblika dimenzija 10x4x4cm te da se ne nalazi znakova za postojanje patoloski uvecanih limfnih cvorova obostrano ingvinalno, kao niti u abdomenu. Preporuka je bila da obavim ponovno kontrolu kod izrazenijih tegoba.
Medjutim, mene ta kvrzica u podrucju stidne regija periodicno boli,uglavnom na dodir tj. pritisak, ali nekad i sama od sebe, ta bol uglavnom potraje desetak dana i onda se povuce i ne boli mjesec ili dva, kako kad. Ali se bol iznova vraca.
Odlucila sam se u ozujku opet posjetiti lijecnika nakon sto me krvzica opet bolila te sam opet napravila uzv gdje su mi zavjetovali punkciju tvorbe.
Nalaz uzv-a kojeg sam obavila prosli mjesec zvuci ovako:
Ciljani UZV palpabilne tvorbe pubicne regije desno pokazuje subkutano nepravilnu hipoehogenu tvorbu dimenzija 18x12 mm koja je dijelom vaskularizirana na PD pregledu.
Ucinila sam punkciju tvorbe pod kontrolom uzv-a te sam dobila sljedeci nalaz:
U razmazima punktata nesto nakupina stanica masnog tkiva, manja nakupina jednolicnih stanica dijelom pozitivnih na epitelni antigen. U slucaju perzistencije ili povecanja preporuca se ponoviti punkciju.
Zanima me znacenje nalaza UZV-a i znacenje nalaza punkcije. Jako sam zabrinuta jer ne znam sto mi je vise ciniti sa tom kvrzicom, dugo ju vec imam, a nekako imam dojam da me nitko ne shvaca ozbiljno ili mi ne znaju rec sto mi je.
Osim toga, moram napomenuti da imam 27 godina, zensko sam i nemam nikakve teze bolesti u anamnezi niti uzimam neke lijekove. U posljednje vrijeme su mi prijateljice rekle da mi je koza tamnija, kao da sam bila u solariju, ali nisam bila pa ne znam da li je to neki znak za uzbunu. Nisam primijetila nigdje drugdje na tijelu nekakve kvrzice, imam na vratu jedan pomicni limfni cvoric koji me zna bolit kad me boli grlo.
Molim vas da mi pomognete i date svoje misljenje jer sam lagano u panici i ne znam vise kome bi se obratila,
Unaprijed vam hvala

njuska55

13.04.2019. 22:20

Htjela bih se nadovezati na prethodni svoj upit, obavila sam ginekoloski pregled sa uzv-om i pap testom i ti svi su mi nalazi uredni

Nazad
1 ... 43 44 45 46 47 48 ... 62
Naprijed